Categories: MUHABBET KUŞU

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama muhabbet kuşu yumurtlamıyor mu ? Bu yazımızdan sonra muhabbet kuşunuzu yumurtlatacaksınız.

Muhabbet Kuşu Eşleştikten Kaç Gün Sonra Yumurta Yapar ?

Muhabbet kuşları eşleşme günü dahil maksimum 12 gün sonra yumurta yapar. Muhabbet kuşları 3 ila 14 yumurta yapabilirler. Fakat bunların sadece 3 ila 6 tanesini sağlıklı olarak müdahale edilmeden büyütebilirler. Muhabbet kuşlarında kuluçka süresi 18 gün ve ısı değeri 37.7 derecedir.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma , Muhabbet Kuşu Eşleşti Ama Yumurtlamıyor ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma basite alınacak bir konu ve durum değildir. Muhabbet kuşları beğenmedikleri , sevmedikleri ortamlarda , istemedikleri mecbur bırakılmış oldukları eşler ile , uygunsuz ve kötü kafes koşullarında yumurtlamazlar. Muhabbet kuşu yumurtlatma için bazı gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekir. Bu gereklilikler şu şekildedir.

1- Temiz hava bol oksijen

2- Gün ışığı ( Gerçek Güneş )

3- 21 – 26 derece aralığında sabit ısı

4- 45 lik üretim kafesi

5- Geniş büyük boy folluk

6- İki günde bir kez mutlak yumurta maması

7- Ortam Nem değeri %55

8- Ortamda toz , ne yerde , ne havada , ne kafes üzerinde olmamalı

9- Taze – temiz ve kurumsal karışık üretim yemleri kullanılmalı

10 – Kaliteli vitamin ve mineraller zamanında verilmeli

11- Kuş üretim yapılan yer oturma , sohbet etme yeri değildir. Yapılmamalıdır.

12 – Üretim yapılan alanda tütün ve mamulleri kullanılmamalıdır.

13 – Yuvalıklar Kesinlikle her an açılıp içine bakılmamalıdır.

14 – Muhabbet kuşu üretimi yapılan yerde yabancı sesler olmamalıdır.

15 – Muhabbet kuşları ellenmemelidir , kendi haline bırakılmalıdırlar.

16 – Suluklar günlük olarak temizlenmeli ve taze su ilave edilmelidir.

17 – Kafes tabanında gübre birikmemeli hafta da en az 1 kez temizlenmelidir.

18- Kuşların yanına sadece kafes bakımı için girilmeli ve mümkün olabildiğince hızlı bitirilmelidir.

19- Muhabbet kuşları kendi seçecekleri eşler ile daha fazla yumurta ve daha uzun ilişki yaşarlar.

20- Muhabbet kuşu yumurtlatma en iyi yavru muhabbet kuşları ile başarılı olur.

21- Salmada büyüyen Muhabbet Kuşlarında yumurtlatma sorunu yaşanabilir.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma İçin Temiz Hava Bol Oksijen Gerekiyor

Muhabbet kuşları bilindiği üzere tropik canlılardır ve doğal yaşam ortamları bol oksijenli ve kısmen serin ormanlık arazilerden oluşmaktadır. Ormanlar tüm yaşam alanlarımızın oksijenini sağlayan yapı temel taşlarımızdır. Muhabbet Kuşu Yumurtlatma yani bir diğer adı ile muhabbet kuşu üretimi yapacak olan kişilerin ,muhabbet kuşlarının üretim yapılacak olduğu alanda temiz bir ortam sağlamaları gerekiyor.

Ortam oksijen değeri %99.5 seviyelerinde olmalıdır. Boğuk hava , rutubet , %60 nem oranından daha yüksek değerler olmamalıdır.

En iyi muhabbet kuşu yumurtlatma alanı ısı değeri : 25 derece , en iyi nem değeri %55 ve kesinlikle üretim yapılacak olan ortamda toz olmamalıdır.

Güneş Işığı Muhabbet Kuşu Yumurtlatma İçin Önemli Bir Etken

Muhabbet kuşu yumurtlatma için olmazsa olmazlardan olan güneş ışığı gereklidir. Güneş ışığı bol miktarda UV sinyali yaymaktadır. Bu sinyaller tüm canlılar üzerinde yaşam gücü etkisi barındırmaktadır. Bu güç ile günlük hayat devam etmektedir. Muhabbet kuşları üzerindeki etkisi daha bir ayrıdır. Muhabbet kuşları güneşten aldıkları UV ışını ile tüylerine parlaklık kazandırırken , eşleşme iç güdüleri de kabarmaya başlar. Muhabbet kuşları güneş ışığını bol miktarda aldıklarında hem daha fazla eşleşme ,hem daha sağlıklı yavruların dünyaya getirilmesi mümkün olur.

Güneş Görmeyen Odalarda Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Güneş görmeyen oda sistemlerinde mutlaka gün ışığı spektrum cihazları kullanılmalıdır. Bu odalar yani muhabbet kuşu üretimi yapılacak olan alanlarda kısmi güneş alma veya hiç güneş almama sorunu kabul edilemez. Bunun için mutlak suretle UV ışığına ihtiyaç vardır. Her ışık saçan ampul UV ışını barındırmaz veya her UV ışınına sahip UV lambası yeterli seviyede UV ışığı vermez. Bunun için kaliteli UV sağlayıcı ışıklardan temin edilmelidir.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma İçin Isı Gerekli Mi ?

Muhabbet kuşları tropik canlılardır ve yaşam sürdükleri ülkelerde kış olmaz , Kar yağmaz ve soğuk rüzgarlar esmez. Bu tür iklimlerde yaşayan canlılar , farklı iklim koşullarına sahip ülkelere getirildiklerinde bir çok özelliklerini kaybederler. Mesela bunlardan en basit olanı , eşleşmez yapmazlar , hayatlarını kaybedebilirler.

Muhabbet kuşları üremek için 21 derece ile 26 derece aralığında bir ısıya ihtiyaç duyarlar. Bu ısı ne aşağı nede daha yukarı çıkmamalıdır. Bu sıcaklık aralığında yaşayan muhabbet kuşları hızlı bir şekilde eşleşme yapar ve sağlıklı çoğalırlar. Isı mutlaka kontrol altında tutulmalıdır.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma İçin Kafes Ölçüsü Çok Önemeli

Muhabbet kuşları doğal ortamlarında , doğa da yılda 1 en fazla 2 kez yuva kurmaktadırlar. Bunun sebebi ise gün boyu yemiş oldukları yiyeceklerden aldıkları enerjinin , kuşların yapmış oldukları uçum ile  kaybolması. Yani kuşlar uçum yaparken tüm enerjilerini hızlı bir şekilde tüketirler. Şimdi bu enerji kaybını kontrol altına alıp üremeyi hızlandıralım.

Muhabbet kuşları büyük salmalarda veya daha küçük olan 60 lık kafeslerde çok fazla uçum alanına sahip olurlar. Bu uçum alanı onlar için yoğun enerji kaybını yanında getirir. Aynı zamanda muhabbet kuşu eşleri yan yana çok fazla gelemezler ve erkek dişiyi yumurtaya süremez. Büyük kafes ve salma sistemlerinde bu tip olumsuzluklardan dolayı kuşların yumurtlaması sekteye uğrar. Bunun için 45 x 45 x 50 veya ortalama olarak bu ölçülere yakın kafesler kullanılması kuşlarınızın üremesi için önemli bir rol oynayacaktır.

Muhabbet Kuşu Üretimi İçin Geniş Jumbo Boy Folluk

Muhabbet kuşları en az 3 en fazla 10 civarı yavru yapabilirler. Bu yavrular küçük dar folluklarda sıkışabilir veya hayatlarını ezilerek kaybedebilirler. Muhabbet kuşları çoğu zaman yuvalığın , folluğun boyutuna göre yumurta yapmayı tercih eder. Muhabbet kuşu küçük olan folluklara 3   , büyük boy folluklara 10 ve daha fazla yumurta yaptıkları gözlemlenmiştir. Muhabbet kuşu yumurtlatma için önerimiz jumbo boy muhabbet kuşu folluğu.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama İçin Mutlaka Mama Gerekli

Muhabbet kuşları üremek için bol çeşitli bitki tohumları , meyveler ve sebzelerden enerji toplarlar. Bu takviyeler ile vücutlarında yeterli oranda yağ oluşumu meydana gelirken , eşleşmek için gerekli vitamin ve minerallere de sahip olurlar. Aynı zamanda bazı takviyeler ile kuşları kızıştırıp daha erken eşleşmeleri ve neticesinde yumurtlamaları sağlanabilir. Kaliteli bir muhabbet kuşu maması içerisinde şu çeşitlilik olmalıdır.

 

1 Adet Haşlanmış Yumurta

1 Parmak Havuç Rendesi

1 Tatlı Kaşığı Tam Buğday Unu

1 Tatlı Kaşığı Mısır Unu

1 Tatlı Kaşığı Balık Unu

1 Tatlı Kaşığı Un Kurdu

1 Tatlı Kaşığı Kuru Karides

1 Tatlı Kaşığı Propolis

4 Tatlı Kaşığı Peynir Altı Suyu ( Teneke Peyniri ) veya kırıntıları

1 Tatlı Kaşığı Zencefil

1 Tatlı Kaşığı Kenevir Tohumu

1 Tatlı Kaşığı Tarçın

1 Tatlı Kaşığı Keçiboynuzu Tozu

1 Tatlı Kaşığı Çörek Otu

4 Tatlı Kaşığı Nijer Tohumu

4 Tatlı Kaşığı Aspur

6 Tatlı Kaşığı Yulaf

Yukarıdaki ürünleri bir araya getirdiğinizde  A kalite mama hazırlamanız mümkün hale gelecektir. Bu mama ile kuşlarınızın yumurtlamama şansı yoktur. Enerji seviyeleri tavan yapacak ve uygun ortam oluştuğunda da muhabbet kuşlarında yumurtlama meydana gelecektir. Muhabbet Kuşu Yumurtlatma konusunun altın kurallarından biriside mama kalitesidir. Bu mamalar hazırlandıktan sonra 24 saat içerisinde tüketilmelidir. Kalmış bozulmuş mamalar kuşlarınızın sağlığını bozar , hastalanmalarına sebep olur.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Yapılacak Alan Temiz Olmalı

Muhabbet kuşları doğal yaşam alanlarına bakıldığında temiz oksijen , ılıman iklim ve hijyenik koşullarda yaşayan bir canlı türüdür. Muhabbet kuşu yumurtlatma işlemi öncesinde temiz bir ortamda beslenmelidir. Bu ortamdaki temizlik kafes içi ve kafesin bulunduğu ortamdaki temizliktir. Kafes içi ve kafes dışında bulunan ortam kirliliği beraberinde toz oluşumunu getirmektedir. Muhabbet kuşları gerekli ortam sağlandığında hareketli canlılardır. Zeminde bulunan pislikler zamanla toz oluşumunu beraberinde getirirler. Muhabbet kuşları her kanat çırpışlarında bu tozlar solunan havaya karışır ve muhabbet kuşlarında sonum yollarından ciğerlere gitme söz konusu olur.

Muhabbet kuşları tozlu ortamda kaldıklarında , eşleşme ve üreme ile ilgilenmezler. Solunum yoluna gidecek olan tozlar muhabbet kuşlarında solunum yolu enfeksiyonu CRD ve çeşitli ciğer hastalıklarına sebep olacağı gibi , kursak mantarı oluşumunu da desteklemektedir. Mutlaka muhabbet kuşu yumurtlatma yapılacak olan oda temiz olmalıdır.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Yapmak İçin Kaliteli Yem Kullanılmalı

Muhabbet kuşları yaşam kaynaklarını ve üremek için gerekli enerjiyi yemiş oldukları yemden karşılarlar. Bu yaşam kaynağı ve enerji , besin deposu tohum taneleri nemsiz ve stabil olmalıdır. Stabil olarak üretimini yapmakta olduğunuz veya beslemekte olduğunuz muhabbet kuşları için bulundukları ortam gibi tüketmekte oldukları yemler de stabil olmalıdır. Yani bugün yiyecekleri örneğin %5 nem değerine sahip yemler , yarın ve diğer gün , sonraki haftalar ve aylarda da aynı değerlere sahip olmalıdır. Bu stabil değerleri size sadece kurumsal firmalar yaklaşık olarak sağlayabilmektedirler.

Aynı zamanda yem içerisindeki tohum çeşitliliği gibi bu tohumların dengeli olarak ayarlanması da önemlidir. Kurumsal firmalar muhabbet kuşlarının ihtiyaç duydukları enerji miktarını hesaplayarak sizlere hizmet sunarlar. İster damızlık yem ister besi yemi ister ötüm yemi ve pek çok çeşit ile sizlere hizmet sunarlar. Alacağınız kurumsal yem markası ne olursa olsun kalitesi her zaman aynı kalacaktır. Fakat açık çuval yemler her seferinde farklı nem ve tohum çeşitliliği sebebi ile kuşları rahatsız eder ve daha kötüsü hastalanmalarına sonucunda da ölmelerine sebebiyet verir. Bu ölümlerin daha büyük kısmı yavru üretiminde yavrularda meydana gelmektedir ki , muhabbet kuşu üretimi için en sıkıcı durumlardan biridir. Muhabbet kuşu yumurtlatma ve sağlık açısından muhabbet kuşu üretim yemi seçilirken kurumsal olmasına da dikkat ediniz.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma İçin Vitaminler ve Takviyeler

Muhabbet kuşu yumurtlatma için çeşitli ek besinler ve bakım uygulamak gerekiyor. Bu uygulamalar arasında kuşların dengeli beslenmesi haricinde kullanılan vitamin ve ek besinler bulunmaktadır. Bu besinler genellikle içme suyuna karıştırılarak muhabbet kuşlarına verilmektedir. Muhabbet kuşları yiyeceklerden almış oldukları vitamin ve mineraller haricinde bu besinleri destekleyen A , B , D3, B1, B2 , B6 , B12 gibi vitaminlere de yoğunlukla ihtiyaç duyarlar. Muhabbet kuşu yumurtlatma için ve sağlıklı kilo kaybetmeden hem anne baba hem yavruları destekleyebilmek için içme sularını düzenlememiz gerekir. 15 gün vitaminli 15 gün ise doğal ph değeri yüksek taze günlük su ile muhabbet kuşlarımızı beslemeliyiz.

Muhabbet kuşu yumurtlatma için yapılan genel temizlik ve vitamin takviyesi videomuzu buradan izleyiniz.

Muhabbet Kuşu Üretimi Yapılan Alan Sohbet Alanı Olarak Kullanılmamalı

Muhabbet kuşları üretim yapılan alanda eğer muhabbet kuşu yumurtlatma işlemi gerçekleştirmek istiyor ve bu konuda başarılı olmak istiyorsanız ortamı koruma altına almalısınız. Muhabbet kuşları bulundukları ortam da düzenli olarak duydukları seslere , objelere ve onlara günlük bakım yapan kişileri tanırlar. Tanımakla birlikte bu obje ve kişilere alışırlar. Bu obje ve kişiler haricinde görecekleri her farklı obje ve farklı kişiler onları strese sokacaktır. Aynı zamanda alışık olmadıkları sesler ve kokular onları müthiş derecede rahatsız eder. Muhabbet kuşu yumurtlatma yapılacak alan içerisinde sohbet ortamı kurulmamalı ve yabancı kişiler bu alana sokulmamalıdır.

Muhabbet kuşu üretimi evde yapılıyor ise üretim kafesi misafirlerin girmediği bir oda da olmalıdır. Üretim hanelerde zaten günün çoğu zamanı muhabbet kuşları sadece kendi sesleri ile baş başa kalmalıdır. Muhabbet kuşu üretimi için altın kurallardan biridir.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Yapmak İçin Tütün Mamullerine Dikkat

Muhabbet kuşunuzun yumurtlamasını istiyorsanız muhabbet kuşu üretim alanında tütün ürünleri tüketmemelisiniz. Her türlü tütün mamulü muhabbet kuşlarında kursak mikroplarına , iltihaplarına ve mantarlarına sebebiyet verebildiği gibi solunum yolu hastalıklarına , akciğer sorunlarına , nefes darlığı ve CRD ye yol açmaktadır. Bu tip sorunlarla karşılaşan muhabbet kuşları yumurtlama yapmayacakları gibi eşleşme de yapmazlar. Düzenli olarak muhabbet kuşu yumurtlatma için muhabbet kuşu üretim bölgesinde , alanında tütün mamulleri tüketmemeye özen gösteriniz.

Muhabbet Kuşu yumurtlatma Aşamasında Folluk Kontrolü Nasıl Olmalı ?

Muhabbet kuşu üretimine genellikle yeni başlayan üretim meraklıları , muhabbet kuşu folluklarını her an açıp kaparlar ve içerisinde yumurta olup olmadığını kontrol ederler. Fakat bu yapılan işlem hatalıdır. Çünkü muhabbet kuşu erkekleri eşleşme öncesinde yuvalık içerisine girip , yuvanın güvenliğini kontrol eder. Folluk güvenli ise eşleşme gerçekleşir ve dişi muhabbet kuşu eşleşme sonrasında 12 – 15 gün içerisinde ilk yumurtasını yaparak 2 günde bir kez yumurta biriktirmeye devam eder.

Muhabbet kuşu bu aşamada follukta zaman geçirmeye başlar ve bu süre içerisinde günlük olarak kontrol edilen folluklar muhabbet kuşlarını oldukça fazla rahatsız ederek strese girmelerine sebep olur. Muhabbet kuşları bu stres sonrasında yumurtalarını kırabilir , yavrularını öldürebilir , eşi ile ciddi kavgalar edebilir ve bu kavgalar bazen ölümle sonuçlanabilir. Bundan dolayı muhabbet kuşu folluğu rahatsız edilmemelidir. Muhabbet kuşlarında folluk kontrolü hafta da 1 kez yapılabilir ve çok yavaş hareketlerle kapı açılmalı , işlemler yavaşça ürkütmeden yapılmalı ve hemen kapatılmalıdır. Muhabbet kuşu yumurtlatma işlemi sabır gerektiren bir süreçtir. Eğer kuşunuz yumurta yapmadan siz folluk ile oynamaya başlamış iseniz , muhabbet kuşları bu folluğa olan güvenlerini kaybederek folluğa girmekten vaz geçebilirler.

Muhabbet Kuşu Üretimi Yapılan Alanda Yabancı Ses Olmamalı !

Muhabbet kuşu yumurtlatmak istiyorsanız bu önerimizi diğer önerilerimiz gibi dikkate almalısınız. Çünkü muhabbet kuşu yumurtlatma için stabil bir ortama ihtiyaç duyulmaktadır. Muhabbet kuşu üretimi yapılan ortamda stabil sesler var ise ve bu sesler aynı düzende devam ediyorsa , kuşlar bu seslere adapte olabilirler. Bu seslere alışırlar ve rahatsızlık duymazlar. Fakat muhabbet kuşu üretim yapılan alanda düzensiz ve farklı sesler mevcut ise kuşlar her seferinde bu seslerden ürkerler ve bulundukları alana güvenlerini kaybederler. Bu sayede eşleşme meydana gelmez veya yuva kuramazlar.

Muhabbet kuşu yumurtlatma yapılacak alanda farklı hayvan sesleri Köpek , Kedi ve benzeri ses düzeyi yüksek ve kuşları korkutacak düzeyde olmamalıdır. Muhabbet kuşu üretim alanında sohbet edilmemeli , kahkaha ve yüksek ses kullanılmamalıdır. Muhabbet kuşları kendi sesleri ile bir cıvıltı oluştururlar ve bu sesler ile tüm kuşların eşleşmeye eğilimi artar.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Aşamasında Kafeslere Dokunulmamalı

Muhabbet kuşları bulundukları kafes içerisinde kendilerini güvende hissetmelidirler. Yaşam alanlarına dışarıdan bir müdahale olmaması durumunda yaşam alanlarına güvenleri artar ve bu alanda sorunsuz bir şekilde yavru büyütüleceğine inançları tam olur. Bu durum muhabbet kuşlarının üremelerinde büyük rol oynar. Kafes içerisine sokulan eller ve elle tutulan kuşlar hem kafese olan güvenlerini kaybetmeye başlarlar hem de bu alanın güvenli olmadığına kanaat getirirler. Bu sayede eşleşme ve yavru alma sorunları meydana gelir.

Kafes içerisine müdahale edilmesi gerekiyor ise bu çok nazikçe ve yavaş hareketlerle yapılmalıdır. Kafes içerisine konulan mama kapları bile yavaş hareketler ile kuşlara göstere göstere yavaşça yapılmalıdır. Muhabbet kuşları kafes içerisine ne gireceğini veya yapılacak olan müdahaleyi anlamalıdırlar. Bir mama nın kafese girişi , su kaplarının değişimi , yem takviyeleri standart olarak yapıldığından zamanla bu duruma alışabilirler. Fakat fazla ileri gidilmemeli her an kuşlar ele alınıp rahatsız edilmemelidirler.

Muhabbet Kuşu Sulukları Değişimi – Muhabbet Kuşu Yumurtlatma

Muhabbet kuşları tropik canlılardır ve yaşam alanları doğa da ormanlık alanlar , nehir ve akar suların bulunduğu bölgelerdir. Bulundukları bölgelerde tüketmiş oldukları sular temiz ve Ph değeri yüksektir. Tüm canlılar için tüketilen suyun ph değeri hem sağlık hem üreme için büyük bir etkendir. Ph değeri düşük olan sular içerisinde çeşitli mikroorganizmalar barındırmaktadır. Bu oluşum genel anlamda zararlılardan meydana gelir ve iç parazite dolayısı ile hastalıklara sebebiyet verir.

Muhabbet kuşu yumurtlatma aşamasında suyun önemi büyüktür. Muhabbet kuşları sağlıklı ve ph değeri yüksek su ile beslendiklerinde sağlıklarını korur ve canlılıklarını sürdürürler. Muhabbet kuşu beslenen ortamda suluklar günlük olarak değişmelidir veya maksimum 2 günde bir mutlak suretle yenilenmelidir. Kullanılan su güneş görmemiş olmalıdır. Kaplarda bidonlarda bekletilmiş kokulu sulardan olmamalıdır. Su kapları temizlenmeli ve taze su konularak kuşlara verilmelidir.

Unutulmamalıdır ki muhabbet kuşlarında e koli hastalığının %99 u ph değeri düşük sulardan meydana gelmektedir ve bu hastalık ölümcüldür.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma İçin Kafes Temizliği Önemli

Kafes içerisindeki pislikler zamanla kurur ve toz haline gelmeye başlar. Bu tozlar çok incedir ve gözle görülemeyecek kadar küçüktür. En tehlikeli toz türüdür diyebiliriz çünkü bu tozlar ciğerlere doğrudan işler. Her canlının kendini koruma mekanizması vardır , bu mekanizma beyin tarafından idare edilir. Bizler ve tüm canlılar bu mekanizmanın işleyişinden haberdar olmayız. Fakat mekanizma kusursuz işler. Ama gözle görülmeyen bu tozlar için durum aynı değildir. Bu tozlar güvenlik mekanizmasını kolayca aşar ve ciğerlerin en derinlerine nüfuz eder.

Ciğerlerin toz ile dolması ve bu tozların gübrelerden vede yemek artıklarından olması sebebi ile , ciğer enfeksiyonları , solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar meydana gelebilir. Muhabbet kuşları belirti göstermese bile bu tozlar sayesinde eşleşme ve yumurtlamama sorunları meydana gelir. Mutlaka kafes içerisinde maksimum 30 günde 1 defa mutlak temizlik yapılmalıdır. Kafes tabanlarında mutlaka tel ızgara bulunmalıdır. Unutulmamalıdır ki muhabbet kuşları kafes içerisinde kanat çırparak taban kısımda bulunan pislik tozlarını kolayca hem kendi kafeslerine hem de bulundukları ortama serpiştirirler.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma İçin Ne Sıklıkla Bakımı Yapılmalı ?

Muhabbet kuşları yumurtlatma için özel bakıma ihtiyaç duyan kuş türlerinden biridir. Muhabbet kuşları çok hassas ve ilgi isteyen canlılardır. Bu canlılar temiz ortam kuşlarıdır ve sağlıklı koşullarda üremeleri kolaylıkla sağlanabilir. Fakat muhabbet kuşlarının bakımları haricinde kafeslerinin bulunduğu bakım ortamlarında bulunmak ve ekstra zaman geçirmez bu kuşları huzursuz yapar. Huzursuz olan muhabbet kuşları üreme sorunları yanısıra bir çok sağlık problemleri de yaşayabilirler. Muhabbet kuşu yumurtlatma için mutlaka kafes bakımı , yem ve su , mama ihtiyaçları haricinde bu ortamda zaman geçirilmemeli. Toplantı alanı haline gelmemelidir.

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma İçin Eş Seçimi Çok Önemli

Muhabbet kuşları eşleşmek için kur yapan ve yoğun çaba gösteren canlılardır. Bu kuşlar zor durumda kaldıklarında kafes içerisinde veya ortamda bulunan tek kuşlar ile de eşleşebilmektedir. Fakat eşler arasında daha sonrasında çıkacak olan anlaşmazlıklar ile eşler kavga edebilir ve eş bozabilirler. Bu sebeplerle follukta bulunan yumurtaların veya yavruların zarar görmesi ihtimal dahilindedir.

En iyi eşleşme en iyi yumurtlatma ve performans için kuşları salma içerisinde 5 erkek 5 dişi veya daha fazla oranlarda kuş barındırarak eş seçmelerine yardımcı olmalıyız. Kuşlar salma içerisinde eşlerini beğenerek seçecekler be eşlilik durumları uzun sürecektir. Daha sağlıklı yuva kurup , daha sağlıklı eşleşmeleri sağlanmış olacaktır.

Eşleştirmenin bir başka yöntemi ve en etkili yolu ise salma içerisine 10 adet dişi muhabbet kuşu ekleyip , aralarına sadece 1 erkek muhabbet kuşu bıralarak eşleşmesini beklemektir. En etkili yöntem budur.

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlatma Performansı İçin Kuş Seçimi

Muhabbet kuşu üretimi yapmak için veüretimin kaliteli ve bereketli olması için muhabbet kuşarı yavrudan seçilmelidir. En iyi yavru performansını yavrudan yetişen kuşlar vermektedir. Muhabbet kuşları gözlerini açtıkları ortamı daha iyi benimserler ve bulundukları ortamı evleri kabul ederler. Ortam değiştiren damızlık kuşlardan da yavru almak mümkündür. Fakat ortam değişikliğinden dolayı muhabbet kuşları yarı performansta veya hiç çalışmazlar.

Tercih etmenizi önerdiğimiz yavrular kalıbını tamamlamış veya 1 yaşını doldurmuş , kendi üretim sisteminiz de büyüttüğünüz kuşlardır. Kendi sisteminizde muhabbet kuşu üretimi yapıyor ve bu yavrulardan seçip damızlık yapmak istiyorsanız. Mutlaka yumurtadan ilk çıkan 2 yavru seçilmelidir. Bu yavrular damızlık olarak üremeye en el verişli kuşlardır.

Büyük Salmalar Muhabbet Kuşu Yumurtlatma İçin Büyük Problem

Çoğu üretici üretimini yapmakta olduğu muhabbet kuşu yavrularını sevk veya saklama amaçlı büyük salmalarda barındırır. Fakat bu salmalar gereğinden fazla büyük olmasından dolayı kuşların daha özgür olmasını sağlar. Yani yaban hayatına göre büyüme kaydederler. Bu büyüme kuşların kişiliğini ve çiftleşme , üreme becerilerinide belirler. Muhabbet kuşları büyük salmalarda uzun süre tutulduklarında vede eş seçimlerini bu salmalarda yaptıklarında , küçük kafeslere yavru yapmaları için ayrıldıkları anda problemler başlar.

Geniş alana sahip olan salmalarda yetiştirilen yavrular , daha küçük kafeslere alındıklarında kendilerini kısıtlanmış hissederler. Bu his sayesinde kuşlar ya üremez ya da doğada olduğu gibi yılsa 1  veya 2 kez 2 ila 3 yavru verebilirler. Büyük salmalarda yetiştirip üremeleri de aynı kafeste sağlanmak isteniyorsa , değişen hiç bir şey olmaz.

Üretimi yapılacak olan kafeslerde bu yavruları büyütmek ve bu kafes ebatlarına küçükken alıştırmak her zaman daha fazla avantaj sağlamaktadır. Yavru muhabbet kuşları büyüdükleri alıştıkları kafeslerde daha iyi eşleşme sağlar ve neticesinde daha fazla çoğalırlar.

Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgiler

Muhabbet Kuşları

Bir önceki yazımız olan Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Nelerdir ? Hastalıkları başlıklı makalemizde muhabbet kuşu hastalık belirtileri hakkında bilgiler verilmektedir.

halit

Recent Posts

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

4 hafta ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

1 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

2 sene ago

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Nelerdir ? Hastalıkları

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri , tüy dökme sorunu , dışkı da anormallik , ishal ,…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşları fazla hastalanan hayvanlar olmasa da ,bazı türleri melez olduğundan dolayı fazla hastalık yaşayabilirler.…

3 sene ago

This website uses cookies.