Categories: CİVCİV

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına göre ve amacına göre değişmektedir. Ama genel olarak civciv ısıtma işlemi için sağlıklı bir ortam sağlayarak bu işleme başlayabiliriz. Civcivler sıcak tutulduklarında sağlıklı olarak gelişimlerine devam ederler. Civciv nasıl sıcak tutulur ? şimdi tüm bakım alanlarında civciv ısıtma işlemlerini öğrenelim.

Civciv Nasıl Isıtılır ? Hobi Olarak Bakılan Civcivler

Küçük bir karton kutu içerisine öncelikle civcivler için bakım , besleme alanı oluşturulmalıdır. Bu alan içerisinde taban malzemesi olarak tavsiye edebileceğimiz çam ağacından kesilmiş olan planya talaşı 5 cm kalınlığında serilmelidir. Bu çam planya talaşı civcivlerin ayaklarını sıcak tutacağı gibi , civciv tarafından yapılan dışkının da hızlı bir şekilde kurumasını sağlayacak , ayaklarına bulaşmasını önleyecektir.

Civcivler için ısıtma işlemi az sayıdaki civcivler için yani en fazla 20 adet civciv için 50 cm uzunluğunda 30 cm genişliğinde bir karton kutu kullanılabilir. Bu kartın kutu nun tam ortasına konserve cam kavanoz yerleştirilir ve içine tasarruflu lamba koyularak prize takılır. Cam kavanoz içerisinde çalışan lamba etrafına ısı yayacak ve civcivler bu cam kavanoz etrafında ısılarını muhafaza edeceklerdir. Bu işlem için ve bu ölçüler için termostat kullanmanıza gerek yoktur. Cam kavanoz un kapağını kapatmamaya özen gösteriniz.

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Sayısı Fazla İse

Civciv sayınız fazla ise yani 100 adet civarı civciv ısıtma işlemi yapmak istiyorsanız , bu işlemi kapalı bir oda da yapmayı tercih etmelisiniz. Fakat bu işlemi bir üst yazımızda anlattığımız gibi karton kutu içerisinde yapmak istiyorsanız 5 farklı kutu içerisine 20 şer li gruplar halinde civcivleri ayırarak aynı bakımı sağlayabilirsiniz.

100 den fazla civciv ısıtma işlemi için dışarıdan rüzgar almayan kapalı bir oda ortamı , tabanı 5 cm kalınlığında çam planya talaşı ile beslenmelidir. Daha sonrasında bu ortamda elektrikli soba yardımı sabit ısıda kalmaları onları rahatlatır ve sağlıklı büyümelerine olanak tanır. civcivler ilk yumurtadan çıktıklarında 35 derece dolaylarında bir ısıya ihtiyaç duyarlar. 5 günlük olduklarında bu ısı 30 dereceye kadar düşürülmelidir. Civcivler 1 aylık olunca ısı kaynağı tamamen kapatılmalıdır.

Civciv Nasıl Isıtılır ? Elektrik Olmadan Civciv Isıtma

Hobi olarak pazardan veya bir tanıdığınızdan az sayıda civciv almışsanız ve bu civcivleri sıcak tutmak istiyorsanız sıcak su kullanarak bunu sağlayabilirsiniz. Yine küçük bir kutu içerisinde 30 x 30 cm lik bir karton kutu alanında zemine çam planya talaşını 5 cm kalınlığında sererek civcivlerinize yaşam alanı oluşturabilirsiniz.

Civcivleri ısıtmak için ise sıcak su kaynatıp , sıcak su torbalarına bu suyu aktararak civcivlerin aralarına yerleştirebilirsiniz. Bu sıcak su civcivlerinizi 6 – 8 saat boyunca ısıtmanıza yardımcı olacaktır. Bu işlemi 6 saatte yada en fazla 8 saatte bir kez sıcak su torbasını yenileyerek tekrarlayabilirsiniz. Civcivlerinizi bu sayede sıcak tutmanız sağlıklarını korumanız mümkün olacaktır.

Katlı Sistemlerde Ticari Olarak Civciv Nasıl Isıtılır ?

Civciv ısıtma işleminin her aşaması bir birinden farklı ve hemen hemen her birinde mantık aynıdır. Ticari amaçla civciv üretiyor ve onları ısıtmak istiyorsanız hazır satılan yada kendi yapmış olduğunuz katlı sistemler ile civcivleri ısıtmak mümkündür. Bu sistemlerin içerisine bulundukları alan farklılıkları göz önünde bulundurularak ister rezistanslı , ister ampullü ısıtma gerçekleştirebilirsiniz. Hazır civciv ısıtma sistemleri genellikle rezistanslı ve termostatlıdır. Siz hangi ısıya ayarlama yaparsanız , ayarlanmış olan ısı kadar çalışır ve durur. Sürekli ısı yükselmeyeceğinden dolayı civcivleriniz sağlıklı olarak ısıtılacaktır.

Civciv ısıtma olarak rezistans haricinde ampul kullanmak istiyorsanız , bu uygulamanın yapılacak olduğu oda dışarıdan kesinlikle rüzgar almamalıdır. Ampul sayısı istenilen sıcaklığı elde edecek kadar fazla olmalıdır. Aşırı sıcaklar civciv ölümlerine sebebiyet vermektedir.

Civciv Nasıl Isıtılır ? Fanlı Isıtıcılar Kullanılarak

Fazlı ısıtıcılar ile civciv ısıtma işlemini uygulamak mümkündür. Fakat dikkat etmeniz gereken husus fan civcivlerin üzerine üflememelidir. 35 derece açı ile tavana doğru bakmalıdır. Faz ısıtma sisteminde mutlaka dijital termostat kullanılmalıdır. Çünkü fanlı ısıtıcılar ortam ısısını hızlı değiştirdikleri gibi ortam ısısını hızlı yükseltmeleri tehlikesine karşın tedbir dijital termostat ile alınmalıdır. Bazı fanlı ısıtıcılar kendinden termostatlıdır ve bu cihazlar tercih edilebilir.

Civciv Nasıl Isıtılır ? Strafor Köpük Mantıklı Mı ?

Strafor köpükler yapıları gereği dış ortam ile ısı alışverişi en az olan maddelerden biridir. Fakat aynı şekilde oksijen alışverişi de hemen hemen yok sayılacak kadar azdır. Hatta hiç yoktur diyebiliriz. Strafor köpük kutu içerisinde civciv bakımı yapmanın karton kutu içerisinde bakımı yapılan civcivler ile pek bir farkı bulunmamaktadır. Çünkü strafor köpük kutunun üst kapağı kapatılacak olursa civcivler bu alanda oksijensiz kalırlar. Bu sayede hayatlarını kaybederler veya sağlıklı büyüme meydana gelmez. Karton kutu kullanımında da işler birbirine benzerdir. Kartın yan cephelerden rüzgar almaz ve üst kapaklar kapatılsa bile boşluklardan hava almaya devam eder. Bu hususlara dikkat edildikten sonra strafor köpükte civciv bakımı sağlanabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise civcivler strafor köpük yemekten hoşlanırlar. Bir sabah uyandığınızda evinizde dolaşan civcivler görmek mümkün olabilir. Strafor kullanmak isteyenler strafor kutuyu , karton kutu içerisine geçirip kullanabilirler.

Bu makalemizde civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Civciv ısıtma yöntemleri bu şekilde günümüzde kullanılmaktadır ve her biri test edilmiştir. Unutmayın sağlıklı civciv ısıtma işlemi doğru taban malzemesi kullanmakla daha da mümkün hale gelmektedir.

Civciv Isıtma İşlemi İçin Kullanılan Porselen Isıtıcılara Dikkat

Civciv ısıtma amaçlı kullanılan piyasada çok sayıda birbirinden farklı ısıtıcı porselenler bulunmaktadır. Bu ısıtıcı porselenlerin düşük wat ve yüksek wat değerlerinde çeşitleri bulunur. Yüksek wat değerine sahip porselenler anında asınma gerçekleştirirler ve bulundukları ortamı şoklarcasına ısıtırlar. Bu ısıtıcılar dijital veya analog termostatlara bağlı olsalar bile bir süre sonra çeşitli sebeplerden dolayı kontrolden çıkabiliyorlar.

Kontrolden çıkan cihazlar termostatların arıza vermesi ile birlikte civciv bulunan alanı hızlı bir şekilde ısıtmaya devam ederken civcivleri hayattan koparmaktadırlar. Porselen ısıtıcı  kullanılacak alan iyi hesaplanmalı etrafında yanıcı cisim bulunmamalıdır. Arıza durumu göz önünde bulundurularak civcivlerin kaçabileceği kadar uzun bir mesafeye sahip olunmalıdır. Civciv ısıtmada kullanılan porselen ısıtıcılar genellikle 2 metre uzunluğunda ve daha büyük alanlarda sağlıklı olarak kullanılmaktadırlar.

Civcivler Hakkında Diğer Makaleler

Civcivler Hakkında Tüm Video Bilgiler

Bir önceki yazımız olan Civciv Ayakta Duramıyor ve Civciv Ayakları Yamuk İse ? başlıklı makalemizde civciv ayakta duramıyor hakkında bilgiler verilmektedir.

halit

Share
Published by
halit

Recent Posts

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

4 hafta ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

1 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

2 sene ago

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Nelerdir ? Hastalıkları

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri , tüy dökme sorunu , dışkı da anormallik , ishal ,…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşları fazla hastalanan hayvanlar olmasa da ,bazı türleri melez olduğundan dolayı fazla hastalık yaşayabilirler.…

3 sene ago

This website uses cookies.