Besleyelim.com

Civciv Ayakta Duramıyor ve Civciv Ayakları Yamuk İse ?

22.12.2020
2.110
Civciv Ayakta Duramıyor ve Civciv Ayakları Yamuk İse ?

Civciv ayakta duramıyor , ayakları sürekli kayıyor ve civciv ayakları yamuk sa neler yapmalıyız ? Civcivlerde bu sorun genellikle kuluçka makinesi üretimi yapan hemen hemen herkesin başına gelmektedir. Civciv ayak kayma problemi çok sık yaşanan bir sorundur.

Civciv Ayak Kayma Problemi Neden Olur ?

Bu sorunun sebebi kuluçka makinesinde yumurtanın fazla nem almasından kaynaklanır. Kuluçka makinesi tüm yumurtalara aynı nem oranını sağlayan otomasyona sahiptir. Fakat bazı yumurtalar kuluçka makinesine alınmadan daha öncesinde ve doğal halinde normalden fazla ak sıvısına sahip olabilir. Kuluçka makineleri iyi tasarlanmış tüm ayrıntıları otomasyonu düşünülmüş , tavuk kuluçkasını taklit eden cihazlardır. Tavuk ile kıyaslandığında kuluçka makineleri kuluçka açısından yumurtalara daha iyi bir ortam sağlarlar.

Tavuk altındaki yumurtalar kısmen fazla nem kaybedebilir. Tavuk yumurtalar üzerinden az da olsa kalkar ve sahip oldukları nem oranını hızlı bir şekilde kaybederler. Kuluçka makinelerinde nem kaçağı olmadığından dolayı. Sıvı oranı yüksek olan yumurtalarda , sıvı kaybı olmadığından , yumurta içerisinde oluşum aşamasında olan civciv veya civcivler kas gevşemesi sorunu yaşarlar. Kas gevşemesi olan civcivler ayakta durmakta zorluk yaşarlar. Aynı zamanda daha ileri seviye olan civcivlerin ayaklarında kayma , ayakların iki yana açılması yani ayrılması gözlenebilir. Bu sorunun bir çözümü vardır.

Civciv Ayakta Duramıyor ?  Sorunu Nasıl Düzeltilir ?

civciv ayakta duramıyor

Ayaları yamuk civcivler diğer civcivlerden mutlaka ayrılmalıdır. Ayrı bir yere alınmalıdır. Ayırma işlemi yapılmayan sakat civcivler diğer sağlıklı civcivler tarafından ezilirler ve hayat enerjilerini hızlı bir şekilde kaybederler. Aynı zamanda düzenli yem ve su ihtiyaçlarını karşılayamazlar , hayatta kalmaları güçleşir.

Ayak kayma problemi yaşanan civcivler örneğin bir kutu içerisine yüz havlusu serilere üzerine alınırlar. Yüz havlusunun kutu tabanındaki görevi , civcivlerin tırnakları yardımı ile ayağa kalkabilmeleri ve gelişmeyen kaslarını sonradan geliştirebilmelerine olanak sağlamaktır. Civcivler bu düzenek üzerinde 24 saat içerisinde ayakta durabilme kabiliyetlerini geliştirirler. Bacakları güçlenir ve ayak kayma probleminden tamamen kurtulurlar.

Tamamen iyileşsin ve hiç hata kalmasın , şansa bırakmayalım derseniz. 24 saat te ayağa kalkan civcivler için aynı kutu içerisine yem ve su ilave ederek , ek olarak 24 saat daha bu kutu içerisinde civcivleri saklamanız onları diğer civcivler ile ayırt edilemez benzerliğe sahip kılar. Yani tamamen bu sorundan civcivlerinizi kurtarmış olursunuz.

Civciv Ayakta Duramıyor Sorunu Çözümü İçin Video Anlatım

Civciv Ayak Kayma Problemi Düzeltilmezse Neler Olur ?

Civciv Ayakta Duramıyor ve Civciv Ayaklarında kayma varsa , büyük ihtimallerle bu civcivler hayatta kalamazlar. Bu tür civcivler diğer sağlıklı civcivler tarafından ezilerek örselenir , yem yiyemez , su içemezler ve kendilerini büyük ihtimalle hayatta tutamazlar. Bazen çok az bir ihtimal de olsa yavru civcivler ayak kayma problemi ile yaşamaya devam edebilirler. Ayak kayma problemi ile civciv ayakta duramıyor iken , yaşamına devam etmiş ve büyümeye başlamışsa , bu daha büyük bir problemdir. Ayak ve bacak sorunları olan tavuklar ileridiki hayatlarında büyük eziyetler çekmek zorunda kalırlar.

Civciv Ayakta Duramıyor ve bu biçimde büyümüş ise , bu civciv gelişip bir horoz olmuş ise , hayatının sonun akadar eşleşme yapamaz ve kümes görevlerini maalesef yerine yetiremezler. Civciv Ayakta Duramıyor be gelişip tavuk olduğunda ise hayatının sonuna kadar yumurta yapamayabilir. Ayak ve bacak şekil sorunlarından dolayı organlarında da sapma meydana gelirken tavuklarda yumurta kanallarında biçimsizlikler meydana gelebilir. Aynı zamanda hem horoz hem tavuk için ortak sorun olan , yerde kalmak kendini kanatları ile bir yerden bir yere atmaya çalışan tavuklar için önemli yaralanmalar söz konusudur. Bu problem tavuklar geliştikten sonra çözülemez.

Civciv Ayakta Duramıyor ise mutlaka ilk günlerde anlattığımız gibi tedavisini kısa sürede yapmalısınız.

CİVCİV NASIL ÜRETİLİR ?

Bir önceki yazımız olan Civciv Nasıl Beslenir ? Civciv Nasıl Üretilir ? başlıklı makalemizde civciv nasıl beslenir ve civciv nasıl üretilir hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar