Güvercin Kuruma Hastalığı Sebepleri ve Tedavisi
Güvercin kuruma hastalığı tedavisi ni anlatmadan önce güvercin kuruma hastalığı adında aslında bir hastalık olmadığını bilmemiz gerekir. Güvercinlerde kuruma sorunu bir veya bir kaç hastalığın birlikte aynı güvercin üzerinde olması ile birlikte , güvercinlerin kuruma yani zayıflaması sonucuna dayalı olarak , kuruma hastalığı adı ile halk dilinde dolaşmaktadır. Aslen güvercin kuruma hastalığı adında bir hastalık kısacası yoktur.
Güvercinlerde Neden Kuruma Zayıflama Meydana Gelir ?
Güvercinler pek çok hastalık ve yanlış bakımdan dolayı hastalanabilir ve buna bağlı olarak zayıflama yani kuruma meydana gelebilir. Hastalığı kesinlikle dışarıda aramamak gerekir. Güvercinler hastalıklarının hemen hemen tamamını yanlış bakımdan kaynaklı ve kümes ortamındaki hatalardan kaynaklı yaşarlar.
Güvercin kuruma hastalığı tedavisi yapılmadan önce hatalar tespit edilip düzeltilmeli ve daha sonrasında hastalığın seyri doğrultusunda tedavi acilen başlatılmalıdır.
Güvercin kümesi kapasiteniz normalin üzerindeyse bu kümes içerisinde kuşlarınızın büyük ihtimalle hastalanmasına sebep olur.
Güvercin kümesinizde kullandığınız suluklar temiz değil ise kuşlarınızda yine çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir.
Güvercin kümesinizde kullanılan yemlikler pis veya kümes içerisinde fare var ise veya farelerin girebileceği hatalar mevcut ise yine kümesinizdeki güvercinler kuruma durumuna girerler.
Güvercinler yerde oluşan su birikintilerinden su içtiklerinde veya bayat yem tükettiklerinde yine kuruma yani zayıflama meydana gelecektir.
Güvercin Kuruma Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Güvercinlerin büyük bir bölümü salmonella kaynaklı kuruma hastalığına yakalanırken , bir diğer büyük oranlı bölümü ise yine antibiyotik tedavisi gerektirilen hastalıklara bağlı meydana gelir. Hastalık yaşayan kuşlar için mutlaka ayırma işlemi yapılmalıdır. Bu tip hastalıklarda bulaştırma oranı çok yüksektir ve tüm kümes aynı anda hastalanabilir.
Hasta kuş tüylerini kabartmış , pusmuş , kümesten çıkma eğilimi yok ve ishal söz konusu ise mutlaka acil tedavi başlatılmalıdır. Bu tip hastalıklarda genellikle ishal rengi yeşil olur. Bu semptomlar salmonella hastalığını işaret eder. Tek başına salmonella da kuşları zayıflatmaya yeter.
Salmonella tedavisi için kullanılan çeşitli markalarda ilaçlar mevcuttur fakar her birinin aslen amacı aynı olup tek farkları üzerlerindeki isimlerdir. Kuşunuzu mutlaka veteriner hekime götürmelisiniz. Kuşunuzun hastalık durumuna göre şiddetli veya hafif antibiyotik önerisinde bulunabilirler.
Antibiyotik tedavisi yapılacak olan kuş veya kuşlar stabil ortamda bakılmalıdırlar. Güvercinler hastalandıklarında yem yeme ve su içme ihtiyaçlarından mahrum kalabilirler. Bundan dolayı vücutları iyice zayıf düşer ve hatta kendilerini ısıtacak enerjileri kalmaz. Bu durum nihai ölüm ile sonuçlanır.
Güvercin kuruma hastalığı tedavisi için tedavi olacak olan kuşları ev ortamına almanız önerilir. Güvercinler kuruma hastalığı tedavi sürecinde ev ortamında sıcak ortamda bulunacaklarından dolayı ısınma için ekstra enerjiye ihtiyaç duymayıp iyileşmek için daha fazla şansa sahip olurlar. Veteriner hekim kontrolü ile verilen antibiyotik ve vitaminler , kutuları bitene kadar kullanılmalıdır. Her bir kutu ilaç 1 güvercin için yeterli doz içerir. Güvercin kuruma hastalığı tedavi sürecinde kuşunuz yem yemeyeceğinden dolayı elinizle yedirip , su içirmeniz gerekir. Besleme kuşlarınızı daha hızlı iyileştirmeye yardımcı olur.
Yeni Alınan Güvercinler Kümese Hastalık Getiriyor !
Güvercin kuruma hastalığı tedavisi konulu yazımızın bu kısmında yapılan en büyük hataların başında gelen yeni güvercin sahiplenme bulunmaktadır. Her güvercin kendi bünyesinde çeşitli mikroplar barındırırlar ve her güvercin bu mikroplara karşı kendine ait bir bağışıklık sistemi geliştirmektedir.
Her kümes kendi sisteminde belirli mikroplar barındırır ve bu kümes içerisinde yaşayan , bu kümes içerisindeki mikroplara karşı bağışıklık sistemini geliştirmiş olan güvercinler , bir başka kümes mikrobuna karşı bağışık değildirler.
Yeni alınan güvercinler , kümese konulmadan önce mutlaka dezenfekte işlemleri yapılmalıdır. Ayakları mutlaka temizlenmeli ve üzerlerinde gübre olmamalıdır. Gerekirse alkol veya dezenfektan ile ayaklar temizlenirken kanatları da silinebilir. Bu kümesinizi dış hastalıklardan korumak için önemlidir.
Yapmış olduğunuz tüm bu uygulamalar %100 koruma sağlamaz. Üst yazımızda her kümes sisteminin bir birininden farklı olduğunu belirtmiştik. Kümes büyüklüğü , kümes havalandırması her güvercin kümesinde farklı olduğundan , kuşlar bu sistemlere ayak uyduramayabilir ve halk dilinde güvercin kuruma hastalığı denilen erime yani zayıflama yine meydana gelebilir. Solunum yolu hastalıkları ve salmonella yine meydana gelebilir. Tek bir kuş hastalansa bile tüm kümesi bir tek kuş hasta etmeye yeter.
Sağlıklı Güvercin Kümesi Nasıl Olmalı ?
Güvercin kuruma hastalığı tedavisi başlıklı yazımızın önemli bir kısmı olan güvercin kümesleri çok önemlidir. Sağlıklı bir güvercin kümesinde kesinlikle hiç bir koku olmaz. Güvercin kümeslerinde koku , %100 hastalık habercisidir. İçerideki havanın , oksijenin kaliteli olmadığını ve kümes bünyesinde hastalık oluşumuna dair size ikaz verir.
Genellikle bu kokular gübre kaynaklıdır ve gübre üzerine hafif bir ıslanma da meydana gelmişse , kümes içerisindeki asit düzeyi yükselmiş ve oksijen oranı düşmüş anlamına gelir. Bu durumda kuşlarınız birden çok hastalığa aynı anda yakalanabilirler.
Kokuyu önlemek için kümesinizi tamamen temizlemelisiniz ve mutlaka sisteminizi artık değiştirmelisiniz. Güvercin kümesi tabanınız mutlaka çam planya talaşı ile kaplanmalıdır. Çam planya talaşı gübre ile temas ettiği anda gübreyi kurutur ve olası hastalık oluşumunu önler.
Güvercinler yedikleri yem oranı kadar su içerler ve su onlar için çok önemlidir. Su kapları mutlaka temiz olmalıdır. 24 saatten fazla beklemiş olan su kapları içerisinde bakteri oluşumu meydana gelmektedir. Bu hastalık sebebidir. Güvercinler içmiş oldukları suyun kaynağına ayakları ile girmemelidir. Su hazneli ve içerisine giremeyecekleri su kapları kullanılmalıdır.
Güvercin sayısı kadar , güvercin kümesinizde yuvalık veya tünek olmalıdır. Her güvercin kümeste kendine yer tutmalıdır. Yer tutamayan kuşlar sürekli kavga ederler ve birbirlerini rahatsız ederler. Kendilerine yer bulamayan kuşlar taban ve yer köşelerde beklemeye başlar. Psikolojik olarak çöküş yaşayan güvercinler , kolaylıkla hastalanabilirler. Unutulmamalıdır ki her hastalık güvercinlerde kuruma meydana getirebilir.
Güvercin kuruma hastalığı tedavisi bu etkenlere bağlı olarak korunabilir ve tedavi edilebilir.
Bir önceki yazımız olan Güvercin Nasıl Beslenir ? Püf Noktaları başlıklı makalemizde güvercin, güvercin nasıl beslenir ve güvercin ne yer hakkında bilgiler verilmektedir.
Selamın aleyküm ben enjeksiyon iğneleri daha çok yararlı buluyorum genel antibiyotik oluyor lar Pan terramiycin kulanıyrm bu aralar ama millet berovit b12 ile kulanıyor pan terramiycin prosedüründe b vitamn ile geçimsizlik yapar deniliyor be yapmam lazım ?
İkisi birlikte daha sağlıklı olur. B12 destekleyicidir. Teramcyn ile bir bağı bulunmamaktadır aksine destekler. Sonuçta B12
Hocam siZin videolarınzı izledim antibiyotik iğneler 6 ay koruma sağlıyor muş özellikle mevsim geçişlerinde rahat tüye girip çıkyorlar şimdi hocam hangi aylarda öneriyorsunz vurmamız için tüğ ve direnç açışındam hastalık dan korunmak içn bu konu hakkında da bilgi verirmisnz?maleaef tüğ dönemi çok skntkı güvercinlere bu konu hakkında net bir yardım istyrm abim ??
.Merhaba aslında bu durumu özetlemek ve uygulamak çok basit. Kuşlarımız yada hayvanlarımız hastalanmadan aşı veya ilaç kullanmamalıyız. Hayvanlarımızı hastalıktan korumak için kümesimiz sağlıklı olmalı. Kokusuz ve düzenli olursa kümesimizde havalandırma doğru yerde ise ve mevsimine göre yemleme yapılıyorsa , tüy ve yavru zamanı kuş uçurmuyorsak. Kuşlarımız zaten hastalanmayacağından aşı ve ilaç kullanımına da gerek kalmayacaktır.
Halit hocam pan terramiycin berovit b12 iğne karıştrp kulanıyorlar kuşlarda iyi etki ediyor.. etrafımda berovit b12 kulanıyorum bende onun yerine ezchanede Bemiks b kompleks ampul var insanlar için 2 sini karıştırıp vursak berovit yerine bir sıkıntı olur mu ?
Pan terramycün dedğim gibi prosedürde b vitamiyle geçimsizlik yapar yazıyor.
b12 destekleyici olarak kullanılır. Her tedavi de b12 kullanılabilir. Ama tek başına b12 hastalık tedavi etmez. Sadece hayvanların kendi bağışıklık sistemlerine destek verir. Hastalığın doğal yollardan geçmesi beklenir. Hastalık mutlaka teşhis edilmeli ve hastalığa ait ilaç kullanılmalı ,destekleyicilerle güçlendirilebilir.
Amacım hocam pan terramiycin bemiks ampül karıştırp vurucam yani destelicem berovit b12 bulamadım etrafımda onun yerine pan terramiycin bemiks ampül karışır mı ?