KULUÇKA MAKİNESİ

Kuluçka Makinesi Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Bu yazımızda sizler için kuluçka makinesi hakkında tüm bilgileri paylaşacağız. Kuluçka makinesi nasıl kullanılır ? kuluçka makinesi nasıl olmalı ? iyi bir kuluçka makinesinde aranan özellikler , kuluçka makinesi ayarları , kuluçka makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz ? sizler için daha fazla detayı bir araya getireceğiz.

Kuluçka Makinesi Nedir ?

Kuluçka makinesi yumurtayı suni olarak geliştiren , anne kuluçkayı taklit eden elektronik bir cihazdır. Bu cihazlar ile hem kanatlı , hem sürüngen hayvanlara ait yumurtaları kuluçka etmeniz mümkündür. Fakat kanatlı hayvanlar için kullanılan kuluçka makineleri ile sürüngen hayvanlar ın yumurtaları için kullanılan makineler birbirlerine benzer ama ayrı sistem ve donanımlara sahiptir. Bu yazımızda kanatlı hayvanlara ait olan kuluçka sisteminden bahsedeceğiz.

Kuluçka Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Öncelikle iyi bir kuluçka makinesi PID kontrollü sisteme sahip olmalıdır. Ucuz termostatlara sahip olan sistemlerde gerçek PID çalışma prensipleri bulunmamaktadır. Üzerinde PID kontrol yazabilir fakat gerçek kullanımda bu sistem gevşek çalışır.

Kuluçka makinesinde nemlendirme ultrasonik olmalıdır. Kuluçka makinesinde genel olarak yapılan nemlendirme düzeyi mutlaka ultrasonik yapılmalıdır. Ultrasonik nemlendirme nem nozülleri ile gerçekleşmektedir.

Kuluçka makinesinde çevirme sistemine dikkat etmelisiniz. Elle kontrol edilen çevirme sistemlerinden uzak durmalısınız. Kuluçka makineleri yumurtaların kuluçka süreçlerinde belli aralıklar ile yumurtaları çevirmektedirler. Bu süre 45 dakika ile 1 saat arasında değişen sürelerde gerçekleşmektedir ve Otomatik olmalıdır.

PID Kontrol Nedir ?

Kuluçka makinelerinde kullanılan termostatların yazılımları ile ilgili bir sistemdir. PID kontrollü kuluçka makinesi termostatları ayarlanmış olan ısı değerine ulaştıklarında bu ısıyı hafif dokunuşlar ile sabitlemeye çalışırlar. Sistem içerisinde sabitlenen ısı yumurtanın daha iyi ve hatasız kuluçka edilmesini sağlamaktadır. Kuluçka makinesi için performansın yarısıdır.

Ultrasonik Nemlendirme Nedir ?

Kuluçka makinelerinde kullanılan soğuk nemlendirmenin adı dır. Ultrasonik nemlendirme nem nozulleri ile tek yöntem ile yapılmaktadır. Başka bir seçeneği yoktur. Nem nozulleri su içerisinde gömülü olarak çalışırlar. Kuluçka makinesinin genel olarak kullanmış olduğu yoğun nemi bu cihazlar sağlar. Soğuk nem kuluçka makinesindeki çıkım oranının başarıya ulaşmasını büyük ölçüde sağlamaktadır.

Otomatik Çevirme Çok Önemli

Kuluçka makinesi içerisine yüklemiş olduğumuz yumurtaların belli aralıklar ile çevrilmesi gerekir. Bu çevirme işlemi 45 dakikada veya her 1 saat te  1 kez tam tur yani 45 derece dönüşe sahip olmalıdır. Her dönüş yumurtaları 45 derece sağ ve sol a çevirmektedir. Yumurtalar kesinlikle paralel yönlerde 45 dakika veya 1 saat bekletilmedir. Bu çevirme sistemini elle kontrol etmek imkansızdır. Çevirme sistemi periyodik olmalıdır.

Yumurta içerisindeki embriyo kabuk zarı ile yumurta sarısı arasında bulunmaktadır. Bu embriyo hareketsiz kaldığında büyük ihtimalle yumurta kabuğu zarına yapışabilmektedir. Yapışma yapan embriyo civciv gelişimini 7 ila 11 gün içerisinde sonlandırmaktadır. Döl kontrolü yaptığımızda gözümüze takılan küçük karartılar çevirme sistemi hatalarından kaynaklı meydana gelmiş olan , embriyo yapışmasıdır.

Kuluçka Makinesi Ayarları Nasıl Yapılır ? Kullanımı

Kuluçka makinesi ayarınızı , kuluçka edeceğiniz yumurtanın cinsine göre değiştirmelisiniz. Genellikle kuluçka makinesi termostatlarında set tuşu bulunur ve bu tuşa basılı tutarak ayar ekranına girmeniz mümkün olur. Bazı termostatlar içinse aşağı ve yukarı ok işaretlerine aynı anda bastığınızda bu ayar menüsüne girmeniz mümkün olur. Şimdi kanatlı yumurtaları cinsine göre ısı ve nem ayarlarını sizler için paylaşalım.

 

Kanatlı Hayvanların Kuluçka Isı ve Nem Oranları Nasıl Olmalı ?

Tavuk Yumurtası Kuluçka Isı ve Nem Ayarı

Isı : 37.7 derece

Nem : %60 – 65

Gelişim : 18 Gün

Çıkım : 3 Gün

Toplam Kuluçka Süresi : 21 Gün

 

Bıldırcın Yumurtası Kuluçka Isı ve Nem Ayarı

Isı : 37.7 derece

Nem : %60 – 65

Gelişim : 14 Gün

Çıkım : 3 Gün

Toplam Kuluçka Süresi : 17 Gün

 

Hindi Yumurtası Kuluçka Isı ve Nem Ayrı

Isı : 37.7 derece

Nem : %60 – 65

Gelişim : 25 Gün

Çıkım : 3 Gün

Toplam Kuluçka Süresi : 28 Gün

Tavus Kuşu Kuluçka Isı ve Nem Ayarı

Isı: 37.7 derece

Nem: %60 – 65

Gelişim: 25 Gün

Çıkım: 3 Gün

Toplam Kuluçka Süresi: 28 Gün

Güvercin Kuluçka Isı ve Nem Değerleri

 

Keklik Yumurtası Kuluçka Isı ve Nem Ayarı

Isı: 37.8 derece

Nem: %55 – 60

Gelişim: 21 Gün

Çıkım:  3 Gün

Toplam Kuluçka Süresi : 24 Gün

 

Kaz Yumurtası Kuluçka Isı ve Nem Ayarı

Isı : 37.5 derece

Nem: %60 – 65

Gelişim : 25 – 31

Çıkım : 3 Gün

Toplam Kuluçka Süresi : 28 – 34

Kuluçka edeceğiniz döllü kaz yumurtası cinsine göre kuluçka süreleri değişiklik gösterebilmektedir.

 

Aşağıdaki Kanatlıların Irk ve Cinslerine Kuluçka İçin Dikkat

Ördek Yumurtası Kuluçka Isı ve Nem Ayarı

Isı: 37 derece

Nem: %60 – 65

Gelişim: 25 – 27 gün

Çıkım: 3 Gün

Toplam Kuluçka Süresi : 28 – 30 Gün

Kuluçka edilecek olan döllü ördek yumurtası cinsine göre kuluçka süreleri değişiklik gösterebilmektedir. Mutlaka kuluçka edilen cinsin özellikle kuluçka süresi araştırılmalıdır.

 

Sülün Yumurtası Kuluçka Isı ve Nem Ayarı

Isı: 37.4 derece

Nem: % 65 – 70

Gelişim: 21 – 22 Gün

Çıkım: 3 Gün

Toplam Kuluçka Süresi: 24 – 26 Gün

Sülün için döllü yumurta alımında cinslerine göre kuluçka süreleri değişiklik gösterdiğinden dolayı. Irk ve cinsine göre kuluçka süresi araştırılmalıdır.

 

Kuğu Yumurtası Kuluçka Isı ve Nem Ayarı

Isı: 37.5 derece

Nem: %60 – 65

Gelişim: 33 – 35 Gün

Çıkım: 3 Gün

Toplam Kuluçka : 36 – 38 Gün

Kuluçka edilecek olan kuğu yumurtaları için ırk ve cinslere bağlı olarak kuluçka süreleri değişiklik göstermektedir. Kuluçka edilecek olan kuğu cinsine göre araştırma yapılmalıdır.

 

İran Tavuğu , Tokat Beç Tavuğu Kuluçka Isı ve Nem Ayarı

Isı: 37.5 derece

Nem: %60 – 65

Gelişim: 23 – 25 Gün

Çıkım: 3 Gün

Toplam Kuluçka Süresi: 26 – 28 Gün

Bu tavuk cinsleri arasında ırk farklılıkları sebebi ile kuluçka süreleri değişiklik göstermektedir. Kuluçka edilecek olan ırk için kuluçka süresi özellikle araştırılmalıdır.

Plastik Ucuz Kuluçka Makinelerine Dikkat !

Kuluçka makinesi alırken genellikle ucuz olsun kaliteli olsun isteriz. Kuluçka makinesi genellikle ilk defa alınıyor ve ilk defa deneyim elde edecekseniz , bu tür makinelere maalesef yanlış yatırım yapıyoruz. Peki bu plastik makineler için neden çok fazla şikayet geliyor ?

Öncelikle bu makineler üzerinde yazan markalara bakmayınız. Plastik kabinli kuluçka makineleri çin üzerinden markasız olarak genellikle ülkemize gelmektedir ve burada aracı firma tarafından üzerlerine firma etiketi eklenmektedir. Aslına baktığımızda tamamen aynı makineler fakat isim ve markalar farklı.

Plastik ucuz kuluçka makineleri içerisinde nemlendirme sistemi tamamen manueldir. Yani ultrasonik soğuk nemlendirme bu tip makinelerde yoktur. Alt haznesine eklenen su ile içerisindeki nem değeri manuel olarak oluşturulmakta ve herhangi bir müdehale söz konusu değildir. Yani nem ayarı yapılamamaktadır.

Plastik kuluçka makinelerinde ısı kaybı çok fazladır. Makine içerisinde ısı dağılımı eşit olmadığı gibi yumurtaların gelişim ve çıkım oranlarında , yoğun olarak hatalar meydana gelmektedir.

Plastik Kuluçka Makinesi Çıkım Performansı

Plastik kuluçka makinesi içerisine yerleştirilen döllü yumurtalar bu makineler içerisinde olması gerektiği gibi gelişmezler. Yumurtaların bir kısmı gelişim esnasında yumurta içerisinde hayatları kaybederler. Civcivlerin yumurta içerisinde hayatlarını kaybetme sebepleri : Yüksek nem , düşük nem , düşük ısı …

Aynı makine içerisinde düşük nem , yüksek nem aynı anda olabilir. Bu makine içerisindeki eşitsizlikten , otomasyon sistemine sahip olmadığı için meydana gelmektedir. Plastik kuluçka makinesi içerisinde ısı dağılımı da eşit değildir. Kısacası bu makinler piyasada ucuz olduklarından dolayı satışı kolay yapılan ama alan kişilerinde memnuniyetsiz kalmaları ile sonuçlanmaktadır.

En İyi Kuluçka Makinesi Kabini Hangi Malzemeden Yapılır ?

Kuluçka makinesi kabini makinenin performansının stabil tutulmasına , ısı ve nem değerlerinin sabit kalmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Kuluçka makinesi kabini ısıyı geçirmemelidir. Kuluçka makinesi dışarıdan içeriye veya içerideki ısıyı dışarıya kabin malzemesi vasıtası ile geçirebiliyor ise , bu durum makine içerisindeki yumurta kuluçka işlemini  olumsuz olarak etkilemektedir.

1- ERP sandviç panel

2- Ahşap Panel

Bu iki ürün ile üretilmiş olan kuluçka makineleri ısı alışverişi en az olan makinelerdir. İç sistemlerinde oluşturulan ısı ve ayarlar daha hızlı sabitlenebildiği gibi , kabin iletkenliği de en az oranda olmaktadır. Bu durum gelişim ve çıkımınız için size artı sağlar.

Kuluçka Makinesi Isıtma Sistemi Nasıl Olmalı ?

Kuluçka makinelerinde bulunan ısıtma kaynakları önemlidir. Yumurtalar karanlık ortamlarda ve ısının doğrudan olmaması şartı ile ısı ile kuluçka edilirler. Isı kaynakları kesinlikle ampul kaynaklı olmamalıdır yada yumurtalar ampul ışığına maruz kalmamalıdırlar.

Kuluçka makinesi içerisinde ısı kaynağı ampul ile sağlanıyor ise ampul önüne gölgelik konulmalı veya ısı bazlı boya ile karartılmalıdır. Kuluçka makinesi için en iyi ısı sistemi kuru rezistans ve fan ile sağlanmaktadır. Fanlı kuru rezistanslar kuluçka makinesi içerisindeki ısıyı yavaş ve orantılı olarak gerçekleştirirler. Yumurtaların yavaş ısınması  kuluçka değerine yavaş ulaşması önemlidir. Hızlı ısıtılan yumurtaların kuluçka süreleri kısa sürede son bulabilmektedir. Kuluçka edilen yumurtalarda sorunlar yaşanabilmekte ve civcivlerin yumurta içerisinde ölümleri söz konusu olmaktadır. Hızlı şekilde ısı yükselten kuluçka makineleri nominal ısı değerlerini aşarlar. Yumurtalar için 40 derece ölümcül sınırdır.

halit

Share
Published by
halit

Recent Posts

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

4 hafta ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

1 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

2 sene ago

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Nelerdir ? Hastalıkları

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri , tüy dökme sorunu , dışkı da anormallik , ishal ,…

3 sene ago

This website uses cookies.