Genel

CRD Hastalığı Neden Olur ? CRD Hastalığı Tedavi

CRD Hastalığı Nedir ?

CRD kanatlı hayvanlarda solunum yolu hastalığıdır. CRD hastalığı solunum yolunda başar ve akciğer e kadar ilerler. Akciğer e ulaşan mikroplar yavaşça ciğeri kuşatmaya başlar. Bu kuşatma esnasında her geçen gün kanatlı hayvanlarda nefes alma güçleşir ve hayatlarını kaybederler.

CRD Hastalığı Nasıl Meydana Geliyor ?

CRD hastalığı mikrobik bir hastalıktır. Kanatlı hayvanların beslenmekte oldukları kümesten kaynaklı bu hastalık meydana gelmektedir. Düşük ihtimalle de gezinti yaptıkları alanda bu mikroba rastlanabiliyor. Kümes içerisinde daha çok su içtikleri alanlarda , su kapları içerisinde kirlenme meydana gelmiş ise ve yer zeminde gübre ile su temas etmiş ve bu kısımda kanatlı hayvanlar gaga temasında bulunmuşlarsa , yem yedikleri noktada yer zemine yem saçılmış ve gübre ile temas söz konusu ise , yaygn olarak CRD hastalığının başlama sebebi olmaktadır.

Düşük ihtimalle tavuk ve güvercinler için ve diğer kanatlı hayvanlar için dolaşıma çıkmakta oldukları alanlarda. Yağmur birikintileri veya hayvanlarda oluşabilecek sulu dışkılar diğer kanatlı hayvanların dikkatini çeker ve gaga temasında bulunabilirler. Bu temas sonucu yine solunum yolu enfeksiyonu meydana gelir.

Bir diğer problem ise kümeslere giren farelerdir. Fareler kümeslere girdiklerinde su kaplarına ve yem kaplarına girer , girdikleri noktalara çeşitli mikroplar saçarak giderler. CRD hastalığında fareler de etkin rol oynamaktadır.

Bu Hastalık Kanatlı Hayvanları Öldürür Mü ?

CRD hastalığı ölümcül bir hastalıktır. Kanatlı hayvanların ciğer yapılarına göre yani büyüklüğüne ve sağlığına göre yaşam süreleri 5 ila 10 gün arasında değişse de. Sağlıklı bir kanatlı hayvanın CRD mikrobu ile maksimum yaşam süresi 20 gündür. Genel olarak kanatlı hayvanlarda CRD hastalığına yakalanan ve ölen oranına baktığımızda büyük çoğunluğu 10 gün içerisinde hayatlarını kaybetmektedirler.

Tedavisi Nasıl Yapılır ?

CRD hastalığı tedavisine başlamadan önce hastalıktan emin olmanız gerekir. Bu hastalık belirtisi genellikle kanatlı hayvanlarda ağız açma kapama hareketidir. Fakat bazen kanatlı hayvanlar toz yiyecekleri tüketirken soluk borularına bu tozları kaçırabilmekte ve ağızlarını açıp kapamakta ve hatta hapşırmaktadırlar.

Kanatlı hayvanlarda CRD hastalığı meydana geldiğinde genellikle bu tür hayvanlar kümes içerisinden dışarı çıkmak istemez ve kanatlarını yere düşürürler. CRD hastalığını en başında yakalamak çok önemlidir. Başlangıçta yakalanan hastalıklar hızlı tedavi edilebilmektedirler.

CRD hastalığı tespiti ve uygulanacak ilaçları almak için mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmelidir. Hayvanınızı yanınızda götürmenizde fayda vardır. Hayvanınızın hastalık durumuna göre ekstra öneriler ve ilaçlar uygulanabilir. Gerekirse aşılama işlemi yapılabilir. İnternetten ilaç ismi araştırmak bu hastalık için mantıklı olmaz. Bu hastalık kanatlı hayvanları kısa sürede öldürdüğü gibi her saati farklı bir hastalık aşamasına sahip olduğundan mutlak suretle veteriner hekim tarafından yapılacak tetkiklere göre ilaçlar uygulanmalıdır.

Tedavi Süreci Nasıl Olmalı ?

CRD hastalığı için ilaç farklılıkları olsa da , tedavi sürecinde değişmeyen unsurlar vardır. Kanatlı hayvanınızı mutlaka kümes ortamından uzaklaştırmalısınız. Stabil sıcaklıkta yani ev ortamı ısısında bir alana almalısınız. Kanatlı hayvanlar ısınmak için olduğu gibi iyileşmek için de belirli bir enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu enerjiyi yükseltmek için kanatlı hayvanları tedavi süreçlerinde 12 ila 24 derece sıcaklık dolaylarında bir ortamda tedavi etmeliyiz. CRD hastalığı için veteriner hekimden alınan ilaçlar bitene kadar kullanılmalıdır. Kanatlı hayvanlarınızın sayısına göre bu ilaçların orantıları değişiklik gösterebilir. CRD hastalığı için tamamen iyileşme yaklaşık olarak 20 gün ila 30 gün arasıdır. İlk 1 hafta sonrasında kanatlı hayvanlarda iyileşme gözlemlenebilir.

Halk Arasında CRD Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılıyor ?

Hayvan hastalıklarında yüz yıllardır süre gelen tedaviler halen devam etmektedir. Çeşitli yapraklar çeşitli otlar ile hastalanan hayvanlar tedavi edilmeye çalışılsa da , bu hastalıkların çoğu hayvanın kendi tarafından atlatılmaktadır. Bazen insan ilaçları hayvanları iyileştiriyormuş gibi görülebilir. CRD hastalığını hızlı tedavi etmesi ile bilinen tetra 250 kapsüller hem güvercin hastalıklarında , hem tavuk hastalıklarında yaygın olarak kullanılıyor.

Antibiyotik ilaçlarda genel olarak mantık aynıdır. Tüm sistemi çökertip , yeniden kurmak. Sistem ile birlikte tüm zararlı ve faydalı mikroplar da ölür ve sadece faydalı mikroplar tazelenir. Bu süreç içerisinde hayvanların tedavi olduğu gözlemlene bilir. Kullanılan bu insan ilacı kanatlı hayvanlar için ağır ve insanlar için hafif bir antibiyotiktir. Kanatlı hayvanları 5 gün gibi kısa bir süre içerisinde CRD hastalığından kurtardığı gözlemlenmiştir. Halk arasında veteriner ulaşımı olmayan kişiler tarafından halen kullanılmaktadır.

İnsan İlaçları Hayvanlarda Kullanılabilir Mi ?

İlaç sanayileri bir ilacı üretirken , bu ilacın dozunu insan yapısına veya ayvan için üretiliyor ise hayvan yapısına , ağırlığına , yaşına ve durumuna göre üretir. İnsan ilaçları üretim aşamasında en düşük doz çocuklar için üretilmektedir. Çocukların kullandığı ilaçlar yetişkinlere fazla etki etmez. Fakat hayvanlar için bu düşük dozlu ilaçlar bile çok ağır olabilir.

Hayvanlarda kullanılan insan ilaçları hayvanlarda kronik kalıntılara sebep olabilir. CRD hastalığından kurtarmak istediğiniz bir tavuk için belki ileri dönem kısırlık , düzensiz yumurta veya hiç yumurta yapamama meydana gelebilir. Yapmış olduğumuz araştırmalara göre CRD hastalığı geçiren kanatlı hayvanlarda kullanılan insan antibiyotiklerinde bazı hayvanların 24 saat içerisinde hayatlarını kaybettikleri , üreme sorunlarının ortaya çıktığı saptanmıştır. Daha detaylı yapılan araştırma da ise kullanılan antibiyotiklerin yüksek dozda ve gerçek mg değerlerinde ağır ilaçlar olduğu saptanmıştır.

Zor durumda kalmış ve veteriner hekime ulaşamadığınız durumlarda son çare olarak bu yöntem kullanılabilir. Nefes alsın yeter diyenler için CRD hastalığı tedavisi bu şekilde yapılıyor.

CRD Hastalığı Video Anlatım

 

halit

Recent Posts

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

1 ay ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

1 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

2 sene ago

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Nelerdir ? Hastalıkları

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri , tüy dökme sorunu , dışkı da anormallik , ishal ,…

3 sene ago

This website uses cookies.