Besleyelim.com

Bıldırcın Nasıl Beslenir ? Bıldırcınlar Hakkında Her Şey !

26.11.2020
1.154
Bıldırcın Nasıl Beslenir ? Bıldırcınlar Hakkında Her Şey !

Bıldırcın Nasıl Beslenir ? Bıldırcın Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ? Bıldırcın Ne Zaman Yumurta Yapar ? Bıldırcın Yavruları Nasıl Büyütülür ? Ve daha fazla konu hakkında tüm detayları yazmaya çalışacağız.

Bıldırcın yetiştiriciliği uygulama ve ilk görüşte basit gibi görünse de çok fazla ayrıntısı olan ince bir işçilik ile yapılmaktadır. Bıldırcın yetiştiriciliğinde küçük bir hata tüm bıldırcınlarınıza hayati olarak zarar verebilmektedir. Bıldırcın yetiştiriciliğinde dikkat etmeniz gereken faktörler vardır. Bu faktörler bıldırcınların yumurta yapması ile başlar ve bu yumurtanın korunması , korunma ve saklanma koşulları , kuluçkacılık süreci ve sonraki aşamaları ile devam eden bir süreç izler. Bu yazımızda bıldırcın ile ilgili tüm üretim sırlarını sizlerle paylaşacağız.

Şimdi Bıldırcın üretimine sıfırdan başlayalım ;

Bıldırcın Nasıl Üretilir ?

Bıldırcın üretimi kuluçka makineleri ile yapılmaktadır. Beslemiş olduğunuz bıldırcınlardan toplamış olduğunuz yumurtalar ile veya dışarıdan sipariş vererek farklı üreticilerden alınan döllü bıldırcın yumurtaları ile bu işlem gerçekleşir. Üretim yapılacak yumurtaların taze olması önemlidir. Bayat yumurtalar kuluçka işleminde makine içerisinde hastalık yapabilir. Kuluçka makinesinde kuluçka edilen bıldırcın yumurtalarından bahsedelim..

Yumurta Kuluçka süreci

Bıldırcın yumurtalarını taze olarak biriktirdiniz veya satın aldınız. Her şey buraya kadar harika. Elde etmiş olduğunuz yumurtaların saklama koşuluda yumurtaların tazeliği kadar önemlidir. Bıldırcın yumurtaları diğer kanatlı yumurtalarından daha fazla protein e sahip olduklarından çok hızlı bozulurlar . Aynı zamanda çok kırılgan bir yapıya sahiptirler kabukları ince olduğundan çok çabuk kırılırlar.

Bıldırcın yumurtalarını kuluçka makinesine yerleştirmeden önce bu işlemlerin mutlaka yapılması gerekir.

.Kuluçka makinesi 37,7 derece ve nem %65 te çalıştırılmalıdır. Makine 4 saat bu ısıda kalmalıdır.

.Kuluçka edilecek yumurtaların çatlak , kırık kontrolleri yapılmalı ve hatalı yumurtalar makineye konulmamalıdır.

Bu işlemler sonrasında yumurtalarınızı makine yumurta viyollerine sivri kısımları aşağı gelecek şekilde dikey yerleştirin.  Yumurta viyollerini çalışmakta olan kuluçka makinesinin elektrik fişini çekerek veya makinenizi kapatarak yumurtaları kuluçka edilecek raf veya raflara yerleştiriniz. 

Yerleştirme işlemi sonrasında makine kapağını kapayıp makinenizi tekrar çalıştırınız. Bu süreç sonrasında iyi bir çıkım almak istiyorsanız mutlaka kuluçka kapağını açmamaya özen gösterin. Kuluçka makinesi kapağı günlük olarak açılıp kapatılırsa çok fazla sorunla karşılaşabilirsiniz. Örneğin yavruların yumurtadan çıkamaması gibi. Yumurta içerisinde ölümler gibi.

bıldırcın nasıl beslenir

Kuluçka işlemi başlamış olan bıldırcın yumurtalarının 8 nci gününde döl kontrolü yapmak gerekir. Döl Kontrolünü telefon ışığı ile yapabilirsiniz. Boş olan yumurtaları makineden uzaklaştırınız. Boş yumurtalar makine içerisinde zehirli gazlar çıkararak sağlıklı yumurtaların karbondioksit zehirlenmesi yaşamalarına sebep olmaktadır.

Döl kontrolü sonrasında sağlıklı yumurtalar makineye geri konularak kuluçka serüveni devam eder. Makine kapağını açmak için mutlaka makine kapatılır ve daha sonrasında kapak kapatılınca makine çalıştırılır. Bu altın kuraldır. 

Bıldırcın yumurtalarının toplam kuluçka süreleri maksimum 18 gündür. Bıldırcın yumurtalarınız toplamda  15 güne ulaştıklarında artık çıkım süreçleri başlar. Kuluçka makinesi içerisinde 15 nci günü tamamlayan yumurtaları gelişim rafından alıp , çıkım sepetine koyun. Bu işlem sonrasında 3 günlük çıkım süreci başlar. Bu 3 gün içerisinde makine kapağı açılmamalıdır. Bazı yavrular 17 nci günde çıkabilir fakat 18 nci güne kadar bekleyiniz.

Çıkım esnasında makine kapağı açılıp kapatılırsa yumurtalar ihtiyaç duydukları nem değerini kaybeder ve yumurta içerisinde kuruyup sıkışabilirler. 18 nci günün sonunda makineyi açıp yavrularınızı makineden çıkarın. Geri kalan çıkmayan yumurta olursa , onlar için 2 gün daha makinenin çıkım bölümünde saklayabilirsiniz. Bazı yumurtalar 20 nci günde de yavru çıkarabilirler.

Yavru Bıldırcın Nasıl Beslenir ? Bakımı

Yavru bıldırcınlar makineden çıktıktan sonra hayatta kalma mücadeleleri başlar. Yavru bıldırcınlar çok hassas ve çok kırılgandırlar. Biz bu yavruları hayatta tutabilmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bu yazımızda yavru bıldırcınları hayatta tutabilmek için neler yapmalıyız ? En küçük ayrıntısına kadar sizlerle paylaşacağız.

Bıldırcın yavruları kuluçka makinesinden ortalama 35 derece ısı ile çıkım bölümünden alınırlar. Bu ısının hiç bozulmaması gerekir. Bıldırcın yavrularını büyüteceğiniz alanı öncelikle düzenlemelisiniz. Bıldırcın yavrularının yem ve su kapları steril olmalıdır. Temiz ve taze yem , su tüketmelidirler. Ama daha da önemlisin bu küçük yavruların ayaklarını su ile temas ettirmemektir. Bıldırcın yavruları su içerisine girip kendilerini üşütebilirler. Ayakları suya giren yavru bıldırcınlar kısa sürede hayatlarını kaybederler. Mutlaka içine giremeyecekleri suluklar kullanmalısınız.

Bıldırcın yavrularını büyüteceğiniz alan 35 derece sıcaklıkta olmalıdır. Bu ısı 34 – 36 derece dolaylarında olabilir. Ama daha az veya daha fazla olmamalıdır. Isı derecemiz 7 günde  1 kez güncellenmelidir. Her hafta ısı 4 derece aşağı çekilmelidir. Bıldırcın yavrularının ayın 1 i itibari ile makineden çıktığını düşünürsek ve büyüme alanlarında ısı 35 derece ise  ayın 8 inde ısı 31 derece  veya 30 – 31 derece dolaylarında olmalıdır. Her hafta 4 derecelik düşüş ile bıldırcın yavrularınızı ortam sıcaklığına hazırlamış olursunuz. Bu sistem ile bağışıklı ve kırılganlık seviyeleri yükselmiş olur.

Bıldırcın yavruları susuz ve yemsiz kalmamalıdır. Sürekli yem tüketmeli ve sürekli su içmeliler. Bıldırcınlar yem ve su ile sosyalleşirler. Bu sayede hareketli olurlar. Bıldırcın yavruları 25 günlük olduklarında artık ısı ihtiyaçları hemen hemen hiç yoktur. Yetişkinlik tüylerini çıkarmaya başlarlar. Bu tüyler onları hayatları boyunca soğuk ve rüzgardan olumsuz hava koşullarından korumaya yeterlidir.

Bıldırcın Ne Zaman Yumurta Yapmaya Başlar ?

Bıldırcın yavrularınız 40 günlük olduklarında artık yumurta kanalları açılmaya başlar ve yumurta kanallarında ham yumurta oluşturmaya başlarlar. Bıldırcınlar genellikle 45 ila 60 gün arasında yumurta yapmaya başlarlar. İyi bakım yapılan bıldırcınlar genellikle 45 inci gün ilk yumurtalarını yaparlar. Zaman zaman aç kalmış veya sürekli yem bulamamış olan bıldırcınlar 120 gram altında bir canlı ağırlıkta kalmışlarsa bu tip bıldırcınlar 150 gram ağırlığa ulaşana kadar yumurta yapmazlar. Bıldırcınlar yılda 2 kez yumurta yapmaya ara verirler. Bu süreç onlar için dinlenme ve tüy değiştirme dönemidir. Bıldırcınlar yılda toplam da 90 gün ila 120 gün arasında yumurta yapmayabilirler. Bu olası beklenen bir durumdur.

Bıldırcın Ne Yer ? Bıldırcın Nasıl Beslenir ?

Bıldırcınlar hayatları boyunca 2 tip yem ile beslenirler. Bıldırcın yavruları makineden çıktıklarında ilk günlerinden itibaren civciv geliştirme etlik civciv yemler ile beslenmelidirler. Bıldırcın yavruları 40 günlük olana kadar bu iki tip yem ile beslenmeli daha sonrasında da 40 günlük olduklarında yem tipi değiştirilmelidir. 40 günlük olan bıldırcınlar yumurta kanalları açılması sebebi ile artık yumurta yapabilecekleri yem türüne geçiş yapmaları gerekir. Bıldırcınlar 40 günden itibaren artık 1 nci dönem yumurta toz yem veya yumurta pelet yem ile beslenmelidirler.  40 ncı gün yumurta yemi yemeye başlayan bıldırcınlar 45 günlük olduklarında ise yumurta yapmaya sağlıklıolarak başlayabilirler. Bıldırcınlar 1 yıl sonunda halen yumurta üretimi için kullanılıyor ise 2 nci dönem yumurta yemi ile yumurta üretimine devam etmek daha sağlıklı olacaktır.

Bıldırcın Cinsiyet Ayrımı

Bıldırcın Üretimi Nasıl Yapılır Video

Etiketler:

Yorumlar