Besleyelim.com

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

16.04.2024
31
Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ?

Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak ciğerlere kadar ilerleme yapan ölümcül bir hastalıktır. Güvercin solunum yolunda oluşan bu mikroplar , her geçen dakika katlanarak çoğalır ve solunum yolundan ciğerlere ve daha sonrasında tüm vücudu sarar. Güvercin CRD hastalığı Güvercin gıgık , güvercin öksürüğü olarak ta bilinir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken tehlikeli , ölümcül bir hastalıktır.

 

Güvercin CRD Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Güvercinler bu virüse yakalandıklarında bazı değişiklikler meydana gelir. Bu değişimler sırası ile şu şekildedir.

. Güvercin Kanatlarını yere düşürür

.Güvercin Balgamsı sesler çıkarmaya başlar

.Güvercinlerde hapşırma meydana gelir

Güvercinler tedavi edilmez ise bu hastalık ilerlerler ve son aşamalarda Güvercin Tüy kabartma yapar.  Daha sonrasında ise hareketsiz olarak bekleme yapmaya başlar.

Güvercin CRD Hastalığı Nasıl Meydana Gelir? CRD Hastalığı Nasıl Olur?

Güvercinlerde bu hastalık tamamen bakımla alakalı meydana gelmektedir. Hatalı bakılan güvercinler bu hastalığa kolaylıkla yakalanmaktadırlar. Şimdi madde madde CRD hastalığı nasıl oluşur bunları sıralayalım.

. Güvercin kümesine yeni alınan güvercin dezenfekte edilmez ise

. Güvercin kümesiniz haricinde 50 metre alan içinde başka bir güvercin kümesi bulunuyorsa

. Güvercinler belirli zamanlarda düzenli olarak kümes dışına çıkmıyorsa

. Güvercin kümesinde temizlik düzenli olarak yapılmıyorsa

.Yem ve su Kapları temizlenmiyorsa

.Kümes tabanlığı yok ve tabanda uçuşan tozlar varsa…  Gübre tozları veya toz talaşlar..

.Güvercin Yem ve Su kapları içine gübre bulaşıyorsa  bu hastalığa kolaylıkla yakalanabilirler veya bu virüsü kendi bünyelerinde oluşturabilirler.

Güvercin CRD Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Güvercin CRD Hastalığını tamamen tedavi etmek için ihtiyacınız olan ilaçlar şu şekildedir.

. Linco spectin ve Levadoks  bu iki ilacı koordineli bir şekilde kullandığınızda CRD hastalığından kurtulabilirsiniz.

Linco spectin güvercine aşı yolu ile uygulanmalıdır. Hasta olan güvercin için 0.4 ml Linco Spectin güvercine kılıç kemiği yanından deri altına , kas yapısına gelmeyecek şekilde uygulanmalıdır.  Linco Spectin aşılama maksimum ayda 2 kez yapılabilir. Fazlası zararlıdır.

Levadoks ile Linco Spectin in etkisi güçlendirilmelidir. Levadoks içeriğinde barındırdığı doksisiklin kimyasalı ile güvercinlerin solunum yolundaki mikropları öldürerek , güvercinin daha iyi nefes almasını sağlar ve iyileşmeyi hızlandırır ( Kolaylaştırır ).  Levadoks 5 gün kullanılmalı ve devam edilmemelidir.  Aynı güvercin için Levadoks kullanılması gerekiyorsa mutlaka 10 gün ara verilmeli ve sonrasında uygulama başlatılmalıdır.

Güvercin CRD Hastalığından Tamamen Kurtulmak İçin Neler Yapabiliriz?

Güvercin yada güvercinleri bu hastalıktan tamamen kurtarmak için mutlaka önceliğimiz hastalığın kaynağını tespit edip bunu düzeltmektir. Eğer hastalık kaynağı kümes içerisinde düzeltilmezse , hastalık ile mücadele her seferinde en başa geri döner.

. Güvercin kümesinde plastik tabanlık kullanılmıyor ve tabanda toz kalkması meydana geliyorsa , mutlaka taban tamamen temizlenmelidir. Toz kalkması önlenmelidir.

Güvercin kümesinizde CRD hastası olduğuna emin olduğunuz güvercin veya güvercinleri mutlaka kümesten ayırmalısınız ve tüm kuşlar için tedavi başlatılmalıdır.  Çünkü  ; Güvercinlerde CRD Hastalığı aşama aşama ilerleyen kademeli ölümcül bir hastalıktır. Üst düzey CRD hastası olan bir güvercin için iyileşme süresi ÖRNEĞİN ;10 gün ise ….  Daha düşük seviyede hasta olan güvercin için iyileşme süresi 4 gün olabilir.

Tedavi soğuk aylarda yapılıyorsa mutlaka ortam ısısı sabitlenmeli 18 – 24 derece aralığına getirilmelidir. Isı sabitleme güvercinlerin tedavi edilmesinde büyük kolaylık sağlar. Güvercin kümesinde ısı sabitlenemiyorsa , mutlaka güvercinler stabil sıcaklıkta bir alana getirilmeli ve tedavileri orada gerçekleştirilmelidir.

Güvercin CRD Hastalığının Tedavisinde PÜF NOKTA

Bu hastalığın tedavisine başlamadan önce Güvercin kümesi tamamen boşaltılmalı ve temizlenmelidir. Tüm kümes dezenfekte edilmelidir. Kümes içerisinde rutubet olmamalıdır. Tabanda plastik tabanlıklar mutlaka kullanılmalıdır. Kokuyu ve hastalıkları önlemek için taban plastikleri altına 2 cm kalınlığında ( Çam planya talaşı ) serilebilir.

GÜVERCİN CRD HASTALIĞI VE TAM TEDAVİ VİDEOLU ANLATIM

Bir önceki yazımız olan Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.