Besleyelim.com

Tavşan Nasıl Beslenir ? Püf Noktaları

26.11.2020
2.494
Tavşan Nasıl Beslenir ? Püf Noktaları

Yeni bir tavşan sahiplendiniz ve heyecan içinde tavşanı nasıl besleyeceğinizi merak ediyorsunuz. Tavşanlar havuç , marul , lahana gibi yiyeceklerle beslenirler. Fakat tam olarak beslenmeleri bu şekilde değildir. O halde tavşan nasıl beslenir ? Tavşanı nasıl beslemeliyiz ? tavşan ne yemeli ? tavşan evi nasıl olmalı ? tavşan tek mi yoksa çift mi olmalı ?

Tavşanlar herkesin bildiği gibi sevimli , sessiz ve cana yakın hayvanlar oldukları gibi aynı zamanda da genellikle ürkek olurlar. Tavşan bakımı görüldüğü gibi kolay ve de basit değildir. Tavşanların yemeleri içmeleri ve yaşam alanları doğru şekilde tasarlanmalı ve de dikkat edilmesi gereken pek çok püf nokta vardır. Tavşanlar kolaylıkla kabız , stres ve ishal olabilen canlılardır. Ayrıca bu unsurlar basitsen se de , tavşanlar için her bir madde ölümcül olabilmektedir. Bu yazımızda sizler için Tavşan Nasıl beslenir ve bütün püf noktalardan bahsedeceğiz.

Tavşan Ne Yer ?

Tavşan Ne Yer ? Tavşan Nasıl Beslenir ?

Tv ve çeşitli medya ortamlarında bolca tavşan içerikli filmler hatta çizgi filmler izlemişizdir. Tavşanların beslenmesi havuç , marul tarzı yiyeceklerle sağlansa da , aslında tavşanlar bu şekilde sağlıksız beslenme ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu konuyu ilerleyen yazımızda detaylandırıp size daha iyi bir anlatım sunacağız.

Sahiplenmiş olduğunuz tavşanı beslemek için ;  Çoğunlukla günlük olarak kullanmanız gereken yem kuru tahıllardır. Bu tahıllar şu şekildedir ;

Tavşan Hangi Tahılları Yer ?

.Buğday

.Mısır

.Arpa

.Çavdar

.Yulaf

.Pirinç

.Mercimek

.Nohut

.Bakla

.Bezelye

.Börülce

ve aklınıza gelebilecek tüm kuru tahılları , kurutulmuş tahılları tavşanlar sağlıklı olarak yerler. Tavşan beslemek zor gibi görülse de bu yazımızın tamamını okuduğunuzda profesyonel olarak tavşan besleyebileceksiniz. Günlük hayatta tavşanınızı mutlaka kuru tahıllar ile besleyin. Peki tavşan sadece kuru tahıl mı yemeli ? Tavşan havuç , lahana , marul yemeyecek mi ? Tavşan Nasıl Beslenir ? Şimdi daha da detaylandıralım.

Tabi tavşan sadece kuru tahıllar ile beslenmemelidir. Çoğunluklu olarak kuru tahıl kullanırken zaman zaman çok az havuç ve diğer yapraksı ürünler de verilmelidir. Örneğin ; Tavşanınız günlük beslenmesini kuru tahıllar ile yapıyor ve siz tavşanınıza havuç , yapraksı bitki de yedirmek istiyorsunuz. Mutlaka bu tür yiyecekleri tavşanınıza 15 günde 1 kez ve çok az vermelisiniz. Mesela 15 gün boyunca kuru tahıl ile beslenen tavşan için 15 nci gün 1 yaprak marul veya farklı bir yapraksı ürün verebilirsiniz. 15 gün tekrarında 1 tavşan için yarım havuç verebilirsiniz.

Tavşan Kabız Olma Nedenleri ?

Üst yazımızda Tavşan Nasıl Beslenir ? Yazımızın bir kısmını okudunuz ve kafanız karıştı. Tavşan için havuç ve marul veya başka tür yapraksı bitki neden zararlı olsun ki ? Tam olarak bu konuyu sizler için biraz daha açalım. Tavşan lar doğal hayatlarında , doğada kesinlikle havuç ve yapraksı bitkileri fazla tüketmezler. Tavşanlar daha çok kuru odun , sap parçaları ve toprak ile beslenirler. Tavşanlar aşırı şekilde havuç ve yapraksı bitkiler ile beslendiklerinde kabız olurlar. Tavşan kabızlığı çok tehlikeli bir rahatsızlıktır. Tavşanların bir çoğu kabızlık nedeni ile hayatlarını kaybederler.

Çok fazla havuç ve yapraksı bitki ile beslenen tavşanlar su içme alışkanlıklarını azaltırlar. Bu alışkanlık sorunu kabız olmalarına yol açar. Sadece kabızlık mı yaşanır ? Hayır bu yapraksı bitkilerin ve havucun başka zararları da mevcut. Şimdi yazımıza devam edelim Tavşan Nasıl Beslenir ? Daha fazla bilgi ile biraz daha konumuzu genişletelim.

Tavşan Kokusu ve Yaralar Neden Meydana Gelir ?

Tavşan Nasıl Beslenir ? Yazımızı okuyorsanız , büyük ihtimalle sahiplenmiş olduğunuz tavşan için endişeleniyor veya çareler arıyor olabilirsiniz. Merak etmeyin doğru yazıyı okuyorsunuz. Tavşanınız artık kötü kokular yaymaya başlamış ve ayaklarında poposunda yaralar meydana gelmeye başlamış çok keskin rahatsız edici koku ile ne yapacağınızı bilemiyorsunuz. Şimdi tavşan nasıl beslenir konumuzu daha da detaylandırıp daha da derine inelim.

Tavşanınızı büyük ihtimalle evde besliyorsunuz , ya bir karton kutu içerisinde yada tavşanlar için üretilmiş olan küçük plastik bir kafes veya başka bir ortamda. Beslemiş olduğunuz alanda kötü ve keskin konular var. Buraya kadar yazdığımız gibi ise şimdi sizi bu sorunlardan kurtarma zamanı. 

Tavşanınızın öncelikle yatmış olduğu dinlenmiş olduğu kafesini yuvasını düzenleyin. Yuva içerisine tabanına en az 10 cm kalınlığında kemirgen talaşı seriniz. Tavşanlar yuva içlerine dışkılarını yaparlar. Bunu engelleyemezsiniz. Kötü kokuların sebebi talaş mı ? HAYIR.  Tavşanınızın idrar ve dışkı kokusu yanlış beslenme kaynaklı , vücudun asidik olması ile tam olarak doğrudan ilgilidir. Tavşan Nasıl Beslenir yazımız da beslenme konusundan bahsetmiştik. Tavşanınızı kuru tahıllar ile besleyin ve havuç , yapraksı bitkiler ile 15 günde 1 kez azıcık ödüllendirin. 

Tavşanınızda yaralar görmeniz muhtemeldir. Eğer kötü ve keskin kokular meydana gelmiş ise tavşanın dinlendiği yuva asidik olmuş demektir. Tavşanlar yanlış beslenmeden dolayı vücutlarında fazla asit üretirler. Bu asit onlara , derilerine ve tüylerine zarar verdiği gibi stres ve hastalıklar hatta daha kötüsü olan ölümler ile sonuçlana bilir. Tavşan Nasıl Beslenir yazımıza devam edelim.

Tavşan Su İçer Mi ? Tavşan Nasıl Beslenir ?

Genelimiz tavşanların su içtiğine şahit olmadığından dolayı tavşanların su içmediklerini düşünse de bu düşünce çok yanlıştır. Her canlı gibi tavşanlar da su içen canlılardır. Tavşanlar için su önemlidir. Susuz kalmamalıdırlar. Tavşanlar susuz kaldıklarında bitkilere daha fazla yönelir ve su ihtiyaçlarını bitkilerden karşılamaya çalışırlar. Bu ihtiyaç gelecekte onları hasta etmek için büyük bir rol oynar. O halde tavşan nasıl beslenir ? su ihtiyacı nasıl karşılanmalı ?

Beslemiş olduğunuz tavşan için mutlaka günlük temizlenen kaplar içerisinde ( deterjansız ) taze su verilmelidir. Tavşanlar kemirgen canlılardır ve su ihtiyaçlarını karşılarken içmiş oldukları su kabını kısa sürede kirletebilirler. Tavşanlar kirli bir su kabından su içmeye başladıklarında artık iç parazitlere sahip olmaya başlarlar. İç parazitler tavşanlar için gelecekte hastalık habercisi olurlar. Günlük su değişimi ve su kabı temizliği tavşan nasıl beslenir konumuzun altın kurallarından , püf noktalarından bir diğeridir. Tavşan Nasıl Beslenir ? yazımıza devam edelim ve daha fazla ayrıntıyı sizlerle paylaşalım.

Tavşan Yuvası Nasıl Olmalıdır ? Tavşan Nasıl Beslenir ?

Tavşan Yuvası Nasıl Olmalıdır  Tavşan Nasıl Beslenir

Two cute rabbits sitting in cage.

Tavşan besleyen bir çok kişi tavşanını sürekli gözetmek onu izlemek ister. Ama tavşanları biraz tanımamız Tavşan Nasıl Beslenir sorusuna mantıklı yanıtlar bulmanızı sağlayacak ve sizi daha fazla tavşanlar hakkında bilgi sahibi yapacak. 

Tavşanlar ışığı seven canlılar değildirler. Hayatlarının büyük bir kısmını yer altında geçirirler. Yer altında yuvalanır ve orada ürerler. Yavrular yer altında büyürler ve yeterince büyüdükten sonra sadece beslenmek için dışarıya , yer yüzüne çıkarlar. O halde tavşan nasıl beslenir ? tavşan yuvası nasıl olmalı ?şimdi bu konular hakkında biraz daha detaylı bilgiler verelim.

Öncelikle üst yazımızda da belirttiğimiz gibi tavşanlar ışık seven canlılar değildirler. Tavşanınıza yapacağınız yuva onun rahat hissetmesini sağlamalıdır. Yuva kapalı bir kutudan meydana geliyor ise , içerisi karanlık olmalıdır. Tavşanınızın giriş kapısı mutlaka ışık olan yöne bakmamalıdır. Işığa ters duran yuvalar her zaman tavşanınızın sağlığı için olumlu sonuçlar elde etmenizi sağlar. Tavşanınızı yuva dışında besleyin ve yuvası kendi girip çıkabileceği şekilde kolay bir konumda olsun. Işıktan rahatsızlık duyduğu an itibari ile yuvaya kendi rızası ile gidip girebilsin.

Tavşanlar kolay stres yapan canlılardır ve tavşan stresi genellikle tavşan ölümleri ile sonuçlanır. Tavşan yuvası tabanı mutlaka en az 10 cm kalınlıkta kemirgen talaşı ile doldurulmalı ve bu seviye her hafta kontrol edilmeli veya komple temizlik amaçlı boşaltılıp atılmalıdır. Bu talaş içerisinde tavşanınızın dışkısı ve idrarı mevcut olacağından sağlığı için de temizlik harika bir seçim olacaktır. Tavşan Nasıl Beslenir ? sorusuna henüz tam olarak cevap veremedik. Daha fazla detay için Tavşan Nasıl Beslenir ? Yazımıza devam edelim.

Tavşan Aile Kurar Mı ? Tavşan Nasıl Beslenir ?

Tavşanlar görünüm bakımından sevimli canlılardır ve hızlı üremeleri tanınırlar. Tavşanlar bu sevimli yapıları dolayısı ile aile kuran canlılar gibi görülseler de , bilinmelidir ki tavşanlar çok eşli canlılardır. Bir erkek tavşan için 10 dişi tavşan veya daha fazlası bir erkek ile yavru yapabilmektedir. Tek eşli canlılarda eşleşme sonrası eşlerden biri ölene kadar başka bir eş ile eşleşme meydana gelmez ! Tavşanlarda aile kavramı kesinlikle yoktur !

Tavşanlardan Nasıl Yavru Alınır ?

Bir tavşan sahiplendiniz ve ondan yavrular almak istiyorsunuz. Bu üreme için tavşanınıza yetişkin bir eş almalısınız. Tam olarak yetişkin ve olgun bir tavşan 1 yaşında olmalıdır. Düzenli yavru yapmak ve yavrulara iyi bakmaları için 1 yaş ve üzeri tavşanlar üreme için tercih edilmelidir. Tavşanlardan yavru alabilmek için erkek ve dişi yi bir araya getirmeniz yeterli olur. Erkek tavşan dişi tavşanı eşleşene kadar rahatsız eder ve dişi tavşan sonunda pes ederek kendini teslim eder. Tavşanların genel ortalaması hamilelikte 33 gündür. Tavşanlar 33 günlük hamilelik sonunda doğum gerçekleştirirler. 

Tavşanlardan yavru alabilmeniz için öncelikle üst yazılarımızda da belirtiğimiz gibi karanlık ve rahatsız edilmeyen tavşan yuvasına ihtiyacınız vardır.  Erkek ve dişi tavşan eşleşme sonrasında 25 gün kadar aynı yerde kalabilirler. Daha sonrasında ayrılmaları gerekir. Tavşanlar doğum esnasında erkek tavşan tarafından çok fazla rahatsız edilirler ve dişi tavşanlar stres e girerek ölü yavru doğurabilir hatta onları yiyebilir.

Ayırma işlemi sonrasında , dişi tavşan yavru yapar ve yavrular 5 günlük olduklarında erkek tavşan ( eğer seri üretim yapılacaksa ) tekrar dişi tavşan yanına koyulabilir. Bu sayede yavru almaya devam edebilirsiniz.

Tavşan Yavruları Nasıl Bakılmalı ?

Tavşan Nasıl Beslenir ? Yazımızın bu bölümü , yavru sağlığı için büyük önem arz etmektedir. Yavru tavşanlarınızın hayatı söz konusudur ve dikkatlice okuyup aynı şekilde uygulamaları hayata geçirelim. Altın kural ; Yavru tavşanlara bakma , yavru tavşanları elleme , yavru tavşanları hiç bir şekilde rahatsız etmeyiniz !

Tavşanlar yavrularını ve yuvalarını saklayabilmek için derin topraklar kazarlar. Yuvalarının görülmesini ve hiç bir canlının erkek tavşan dahil yuvanın yerini bilmesini istemez. Dişi tavşan yavrulara bakacak olan tek canlıdır. Yavrular ile sadece dişi tavşan ilgilenir. Siz eğer tavşan yavrularını gözetlerseniz tavşanınız kendini ve yavrularını güvende hissetmez. Yavru tavşanları kaçıramayacağından dolayı ya yuvayı bozar , yavruları dağıtır , ölüme terk eder. Yada tavşanları kendisi öldürmeyi tercih eder.

Tavşan Yavrularına Dokunmayın !

Tavşan Yavrularına Dokunmayın ! tavşan nasıl beslenir ?

Tavşanlar yavruluk dönemlerinde yani yeni doğduklarında gözleri kapalıdır. Doğum sonrasında en az 10 gün gözleri kapalıdır. Tavşan yavruları koku duyularını kullanarak annelerini bulur ve süt ihtiyaçlarını karşılayarak karınlarını doyururlar. Anne tavşanlar doğum öncesinde yuvaya tüylerini bırakırlar. Tüyler arasına yavrularını yaparlar. Tüy arasına yavru yapma sebepleri onları sıcak tutmak değildir. Anne tavşan kendi kokusunu yavrulara daha iyi aktarabilmek için bu yönteme başvurur. Tavşan yavruları tüyler arasında anne kokusunu benimser ve anne yuvaya geldiğinde daha ağır tüy ve vücut kokusu aldıklarında yuvada hareketlilik başlar. Bu hareketlilik beslenme hareketidir. Peki tavşan yavrularına neden dokunmamalıyız ? 

Tavşan Nasıl Beslenir ? Konumuzun önemli bir noktasındayız. Tavşan yavrularına dokunduğunuzda anne sizi görüyor ise hem yuvayı bulduğunuz için strese girecek hem de yavrularda koku karmaşası meydana gelecektir. Bu konumuzun en tehlikeli bölümü burası ! Tavşan yavrularına kesinlikle dokunmayınız. Yavru tavşanlar sizi iyice koklarlar ve koku karmaşası meydana gelirse anne yuvaya girdiğinde beslenme sorunu yaşayabilirler. Bu sorun kısa sürede ölüm ile sonuçlanır.

Tavşan Yavrularına Ne Zaman Dokunabilir ?

Tavşan yavrularının sevimliliğini hepimiz biliriz. Kusursuz ve yumuşak tüy yapısı ile sevilmeyi hak eden canlıların başında yer alırlar. Üst yazımızda tavşan yavrularına dokunmanın büyük bir hata olduğundan bahsettik. Ama hiç mi dokunmamalıyız ?  Tabi ki bir süre sonra tavşan yavrularına artık dokunabilirsiniz. Tavşan yavruları doğdukları an itibari ile gözleri kapalı olduğundan koku duyuları ile anneyi takip ederler. Tavşan yavruları 10 gün sonra gözlerini açmaya başlarlar. Gözlerini açan yavrular artık koku duyuları haricinde anneyi görme duyuları ile tanıyabileceklerinden , beslenme sorunları da bir nebze ortadan kalkmış olacaktır. Ama acele etmeyin ;

Tavşan yavrularınız gözlerini açtıktan sonra  5 gün daha beklemekte fayda vardır. Yavru tavşanların anneyi iyice tanımalarına fırsat verin. Tavşan yavruları 15 günlük olduklarında artık yürüyor olacaklar ve hatta hızlı hareketler dahi yapmaya başlayabilecekler. Toplamda 15 günlük olduklarında yine dikkat etmeniz gereken yavru tavşanlara anne yanındayken dokunmamaktır. Anne kıskanmasın , anne strese girmesin. Bu kurallara uyduktan sonra yavru tavşanları sevmek için önünüzde bir engel yoktur.

Tavşan Yavruları Elle Beslenebilir Mi ?

Bazı sorunlar sonucunda yavru tavşanlarınız annesiz kalabilir. Yada yapılan bir hatadan dolayı  anne tavşan yuvayı dağıtmış olabilir . Bu hatalardan üst yazılarımızda bolca bahsettik. Yavru tavşanlar ölüme terkedildiklerinde beslenmeleri çok zordur ama sizler için kurtarıcı bir yöntemden bahsetmek istiyoruz. 

Tavşan yavrusunu kesinlikle elinizle çeşitli sütlerle beslemeye çalışmayınız. Tavşan yavrusunun kemirgen sütüne ihtiyacı vardır. Genellikle piyasada bilinen yöntem keçi sütü olsa da bu yöntemin işe yaramadığını testlerimiz sonucunda söylememiz gerekir. Yapmış olduğumuz denemelerde tavşan yavrularının anne sütüne ihtiyaç duydukları ve kesinlikle aç kalmamaları gerektiğini öğrendik. 

Anne tavşan yavruları terk ettikten sonra bu yavrular nasıl beslenmeli ? Yöntemimiz şu şekilde dir. Yavru tavşanlar dağıtıldıkları bölgelerden toplanır ve bir yoğurt kabı içerisine alınırlar. Bu yoğurt kabı içerisinde 10 cm kalınlıkta talaş olması önemlidir. Anne tavşan maksimum 4 saatte 1 kez yakalanır ve yere yan olarak yatırılır. Yere yatırılan tavşanın karın kısmına tavşan yavruları koyulur ve süt içmeleri bu şekilde sağlanır. Tavşan yavruları 4 saatte 1 kez mutlaka beslenmelidirler. Aç kalan tavşan yavruları hayatlarını kısa süre de kaybederler. Hayat kurtaran yöntemimiz bu şekilde dir.

Tavşan Yavruları Kaç Derece Sıcaklıkta Olmalıdır ?

Tavşanlara dokunduğumuzda bize üşümüş gibi , soğuk gibi gelirler. Fakat bilinmelidir ki tavşanlar sıcak sevmezler. Sıcak havalar sıcak ortamlar tavşanlar için ölümcül etkiler yatır. Tavşan sıcaklık stresi ni önlemek için mutlaka dikkat etmemiz gereken husus. Tavşanınızın bulunduğu ortamda sıcaklığın 15 ila 23  derece ler arasında kalmasıdır. Sıcaklık değeri 25 ve üzeri olursa tavşanınız sıcaklık stresi yaşar ve hatta hayatını kaybedebilir. Tavşanınız 10 derece altı sıcaklıklarda üşümeye başlar ve yine hayatını hastalıklara bağlı olarak kaybedebilir. 

Tavşanlar toprak altında bu sebeplere bağlı olarak yuva yaparlar. Tavşanlar toprağı kazmaya başladıklarında , kendilerini iyi hissettikleri sıcaklığı bulana kadar kazırlar. Kazıma işlemi ideal sıcaklık bulunduğunda biter. Havalar aşırı ısınmaya başladığında ise tavşanlar tünel içinde bir başka tünel kanalı daha kazabilirler. Toprak altında ki ısılar toprak yüzeyine göre farklıdır. 

YAVRU TAVŞAN NASIL BESLENİR

Tavşan Nasıl Beslenmeli ? Tavşan Ne Yemeli ? Tavşan Ne Yer ? VİDEO ANLATIM

 

Etiketler:

Yorumlar