Besleyelim.com

Yumurta Döl Kontrolü Faydaları ve Zararları

02.01.2021
543
Yumurta Döl Kontrolü Faydaları ve Zararları

Yumurta Döl Kontrolü çoğumuzun bildiği ama uygulamadığı bir yöntemdir. Yumurta Döl Kontrolü ışık ile yapılan ve her kanatlı için farklı zamanlarda uygulanan bir yöntemdir. Bu yazımızda Yumurta Döl Kontrolü hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Yumurta Döl Kontrolü Ne Zaman Yapılmalı ?

Yumurta Döl Kontrolü her kanatlı hayvan için farklı zamanlarda yapılır.

Bıldırcın Yumurta Döl Kontrolü : 8 Günlük

Tavuk Yumurta Döl Kontrolü : 10 Günlük

Hindi Yumurta Döl Kontrolü : 15 Günlük

Kaz Yumurta Döl Kontrolü : 13 Günlük

Ördek Yumurta Döl Kontrolü : 11 Günlük

Güvercin Yumurta Döl Kontrolü : 10 Günlük

Muhabbet Kuşu Yumurta Döl Kontrolü : 10 Günlük

Sultan Papağanı Yumurta Döl Kontrolü : 10 Günlük

Tavus Kuşu Yumurta Döl Kontrolü : 15 Günlük

Deve Kuşu Yumurta Döl Kontrolü : 20 Günlük

Yukarıda yazmış olduğumuz döl kontrol zamanları üreticilerin en çok uygulama yaptıkları kanatlılara aittir. Bu süreler geldiğinde mutlaka döl kontrolü yapılmalıdır.

Nasıl Yapılır ?

Yumurta Döl Kontrolü yapmak için döl kontrol ışığına ihtiyacınız vardır. Fakat döl kontrol ışığı haricinde telefonunuzun flaş ışığını da kullanabilirsiniz. Telefon ışığı kullanımı yaygın bir  yöntemdir. Mantık aynıdır. Döl kontrol konusunda her hangi bir farklılık söz konusu olmaz.

Döl kontrol yapacağınız kanatlı yumurtasının döl kontrol zamanı geldiğinde yumurtalar karanlık bir odaya alınır veya havanın kararması beklenir. Karanlık oda içerisinde , döl kontrol için kullanılacak aydınlatma açılır ve yumurtalara üst kısımdan ışık tutulur. Işık tutulan yumurtaların iç kısmında gelişen embriyo gözlemlenir. Embriyo hareketsiz ve oluşum meydana gelmemiş ise yumurtalar makineden veya kuluçka altından çıkarılmalıdır. Gelişimi sağlıklı olan ve hareketli yumurtalar kuluçka gelişimine devam etmelidir. Döl kontrolünü fazla uzun tutmamak ve yumurtaları çok fazla rahatsız etmemek gerekir.

Faydaları Nelerdir ?

Döl kontrolü yapılan yumurtalar aynı zamanda sağlık kontrolünden geçmiş olurlar. Sağlıksız  , yani gelişimi durmuş yada gelişim meydana gelmeyen yumurtalar seçilerek makineden veya kuluçka altından alınırlar. Bu işlemin pek çok faydası vardır.

Kuluçka makinesi  içerisinde bu işlemi yapmak hem enerji tasarrufu , hem diğer yumurtaların daha temiz oksijen solumasına yol açar. Yumurtalar içerisinde oluşan embriyolar daha sağlıklı olur.

Anne kuluçka altında bu işlemi yapmak , anne için rahatlatıcı olur. Her bir yumurtaya 1 ısı enerjisi gerekiyor dersek , 10 yumurta için 10 enerji harcanması gerekir. Boş ve dolu yumurtalar anne kuluçkadan aynı değerlerde enerji çekerler. Boş yumurtaları ayıklamak ve anne kuluçka altından almak , anne kuluçka için rahatlatıcı olacaktır.

Zararları Nelerdir ?

Döl kontrolü yapılmayan yumurtalar içerisinde gelişimi duran veya hiç gelişim evresine girmemiş yumurtalar olabilir. Bu yumurtalar makine içerisinde fazladan oksijen tüketirler. Makine içerisinde tüketilen oksijen pek önemli değildir. Fakat aynı zamanda karbondioksit ve çeşitli zararlı gazlar oluşturabilmektedirler. Kuluçka içerisinde gelişim göstermeyen yumurtalar , kuluçka ısısında bozulmaya başlarlar. Bu bozulma esnasında yumurtalar içerisinde zehirli gaz birikmeye başlar. Bu gaz yoğun karbondioksit haricinde binlerce zararlı bakteri de içermektedir.

Sağlıklı yumurtalar bu gazlardan aşırı derecede etkilenirler. Kimi yumurta içerisinde yavru ölümleri , kimi yumurtalarda çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. İçerisinde yoğun zehirli gaz biriktiren bazı yumurtalar kuluçka evresinde patlayabilirler. Bu patlama sonrası yumurtadan inanılmaz derecede dayanılmaz kokular meydana gelir. Bunlardan dolayı mutlaka döl kontrolünü zamanında yapmaya özen gösterin.

Kontrol Erken Yapılırsa !

Yumurta-Döl-Kontrolü

Yukarıda maddeler halinde sıraladığımız döl kontrol zamanları erken yapılmamalıdır. Erken yapılan döl kontrolleri , henüz yumurta içerisinde bulunan embriyo nun tam olarak gelişmemesinden dolayı ,ışık altında büyük bir etkiye sebep olacağından önerilmez. Embriyo döl kontrol zamanı öncesinde bir kaç organ dan ibarettir. İlk olarak kalp ve gözler oluşmaktadır. Siz erken dönemde ışık kontrolü yaptığınızda yavru , yumurta içerisinde çok fazla rahatsızlık duyacaktır. Bu rahatsızlık yumurta çıkımın da kalıtsal sorunlar meydana getirebilir. Kolay hastalanmak ve bağışıklık sisteminin zayıf kalması veya yumurta içerisinde gelişimi sonlanan embriyo gibi.

Kontrol Geç Yapılırsa !

Döl kontrolünde gecikme söz konusu olabilir. Belki günü bir kaç gün geçirmiş olabilirsiniz. Döl kontrolü yukarıda belirtmiş olduğumuz süre dolduğunda yapılmalıdır. daha erken olmamalıdır. Eğer gününü geçirmiş iseniz döl kontrolü çıkım gününe kadar yapılabilir. Fakat şunu bilmek gerekir. Döl kontrolü zamanında yapılırsa kuluçka işlemi için faydalı olur. Her geçen gün kaybı için , kuluçkanızdaki sorunlar büyür. Aklınıza geldiği an bu işlemi uygulamalısınız.

Yumurtaların Soğuması Sorun Yaratır Mı ?

Yumurta kontrolünde en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de , bu dur. Yumurtalar döl kontrolü esnasında soğumaya geçerler. Şunu bilmeliyiz ,  yumurtalar ısı faktöründen daha çok oksijene ihtiyaç duyarlar. Soğuyan yumurtaların yaşama tutunma şansları çok yüksektir. Fakat kontrol edilmeyen kontrolü yapılmayan yumurtaların olası durumlarda zehirli gazlar ile yoğunlaşmaları daha ölümcüldür. Yumurtalar 2 saat soğuk kalabilirler ve her hangi bir sorunla karşı karşıya gelmezsiniz.

Kuluçka Odası Kaç Derece Olmalı ?

Döl kontrolü yapılacak oda tabi ki soğuk olmamalıdır. en düşük 12 en yüksek 25 derece olmalıdır. İster makine , ister anne kuluçka olsun. Bulundukları odalar belirttiğimiz ısı değerlerinde stabil olmalıdır. Daha yüksek ısılarda yumurtaların bozulma riskleri yüksektir. Daha düşük ısı değerlerinde ise kuluçka işlemleri gelişim esnasında büyük sorunlar yaşayabilmektedirler. en düşük 12 ve en yüksek 25 derece dolaylarında stabil bir ortam oluşturmalısınız.

Bir önceki yazımız olan Kaliteli Kuluçka Makinesi Nasıl Yapılır ? başlıklı makalemizde Kuluçka Makinesi Nasıl Yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.