Besleyelim.com

Hint Bülbülü Nasıl Beslenir ? Hint Bülbülü Nasıl Üretilir ?

05.01.2021
332
Hint Bülbülü Nasıl Beslenir ? Hint Bülbülü Nasıl Üretilir ?

Hint Bülbülü ; Avustralya ülkesine ait yaban hayatının bir parçasıdır. Hint bülbülü doğada yaşayan ince yapılı hareketli bir kuş cinsidir. Hint bülbülü sıcak ve tropik koşullar altında yaşayabilen bir ırktır. Hint bülbülü ülkemiz Türkiye ye ithal yollarla gelmiş ve doğada yaşaması zor olan türlerdendir. Türkiye de beslenmesi ve üretimi kafes ortamında , olumsuz hava koşullarından korunaklı yerlerde yapılmaktadır.

Hint Bülbülü Nasıl Beslenir ?

Hint bülbülleri meraklı ve ürkek canlılardır. Bu kuşlardan besliyorsanız mutlaka dikkat etmeniz gereken husus hint bülbülü beslemiş olduğunuz kafesin , fazla kullanılan alanlarda bulundurulmaması önemlidir.  Hint bülbülü kafesi genel olarak kullanımı az olan odalarda bulundurulmalı yada kafes fazla kullanılan oda içerisinde yer alıyor ise mutlaka en uzak noktaya yerleştirilmelidir.

Hint bülbülü kafesi yere yakın olursa , kafes içerisindeki kuş kendini güvende hissedemez. Bu kuşlar çok narin hayvanlardır. Çok çabuk strese girebilir ve tüylerini , kuyruklarını dökebilir. Kafes ne kadar yüksekte olursa ve oda girişlerine uzak olursa kuşunuz o kadar sağlıklı olur.

Hint bülbülleri muhabbet kuşu yemi ve kanarya yemi ile beslenmeye müsait canlılardır.

Nasıl Eşleştirilir ?

Hint bülbülü en kolay eşleştirilen canlılardır. Konuşma taklit yetenekleri olmadığından dolayı eş alımında bir problem olmaz. Hint bülbülleri eş seçen canlılar değildirler. Bir erkek bülbülünüz var ve ona bir eş almak istiyorsanız , Gün içerisinde alacağınız sağlıklı eş ile aynı gün içerisinde eşleşir. Kuşların aynı kafes ortamında olmaları eşleşme için yeterlidir.

Nasıl Üretilir ?

hint-bülbülü

Hint bülbülü üretimi çok kolaydır , fakat dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Üretim yapılan kafes kullanımı az olan veya hiç kullanılmayan odalarda olmalıdır.

Üretim kafesi duvara monte ve tavana yakın bir noktaya asılmalıdır.

Kafes içerisinde 2 tünek karşılıklı olmalıdır.

Kafes  içerisinde kafesin en üst köşe noktasına bülbül yuvalığı sabitlenmelidir.

Yuva örmek için çalı süpürgesi dalları kafes içerisine bırakılmalıdır.

Yem ve su takviyesi haricinde , temizlik haricinde kesinlikle rahatsız edilmemeliler.

Yuvalık ellenmemeli ve kontrol altında tutulmamalıdır.

Sıcaklık 18 ila 26 derece arasında olmalıdır. Daha az , daha fazla olmamalıdır.

Bu saymış olduğumuz maddeler uygulandığında , bülbüllerden sağlıklı ve düzenli şekilde yavru almak mümkündür.

Yuvalık Kontrolü Gerekli Mi ?

Bu tür kuşlar için yuvalık kontrolü kesinlikle yapılmamalıdır. Bülbüller çok kıskanç ve korumacı hayvanlardır. Siz yuvalığı kontrol ettiğiniz an itibari ile bülbüller durumu fark eder ve yuvalarının tehlikede olduğunu düşünerek , yuvayı boşaltırlar. Yuva içerisinde yumurta , yavru ve örme işleminde kullandıkları otları bile söküp atabilirler.

Yavru boyutu ne kadar olursa olsun yuvadan atarak ölümlerine sebebiyet verirler. Kesinlikle yuva içi kontrol yapılmamalıdır. Hatta kafes ile çok fazla ilgilenmemek gerekir.

Hint Bülbülü Yumurta Yaptığı Nasıl Anlaşılır ?

Bülbüller yumurta yapmadan önce yuva içerisini örerler. Örme işlemi bittikten sonra her akşam hava karardığında yuvaya eşli bir şekilde girip dinlenirler. Gün içerisinde yuvalıktan çıkıp yem ihtiyaçlarını karşılarlar. Bu esna da yuvalık önü kapalı değilse ve kuşların ikisi de dışarıdaysa yuvalıkta yumurta yok demektir.

Hint bülbülleri yumurta yaptıklarında yuva içerisinde çok fazla kalmayabilirler. Fakat yuvalıktan her çıktıklarında yuva önünü kapatırlar. Bu kapama işlemi otlar ile veya kanat tüy gibi cisimlerle olabilir. Yuvalık kapısı kapatılmış ise mutlaka yuva da yumurta vardır. Kafese yaklaşmak bu nokta da büyük bir hata olur.

Yavrular Yumurtadan Ne Zaman Çıkarlar ?

Bülbül yumurtaları 13 gün gibi kısa bir sürede kuluçka sürelerini tamamlarlar. Bu bazı kaynaklarda 15 gün olarak ta belirtilmektedir. Fakat kuluçka makinelerinde yaptığımız denemeler sonucu hint bülbülü yumurtalarının 13 gün tamamlandığında yumurtadan yavru çıktığını gözlemledik.

Ne Zaman Yumurta Yaparlar ?

Hint bülbülleri eşleşme sorasında en geç 1 hafta sonra yumurta yapmaya başlarlar. Sağlıklı kuşlar yumurta yapmaya başladıklarında her gün 1 adet yumurtayı yuvalığa bırakırlar. Bülbüller yumurtaları biriktirdikten sonra kuluçka işlemini başlatırlar. Yani yumurtaların üzerine yatmaya başlarlar. Yumurta kuluçka işlemi erkek ile dişi arasında paylaşılan bir görevdir. Geceleri bu yumurtalara birlikte yatarlar. Yuva içerisini erkek ve dişi ortaklaşa kullanarak , yuva sıcaklığını da korumuş olurlar.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.