Besleyelim.com

Sultan Papağanı Nasıl Konuşturulur ?

15.01.2021
781
Sultan Papağanı Nasıl Konuşturulur ?

Sultan papağanı nasıl konuşturulur ? bu konu hakkında bir çok sultan papağanı sahibi nasıl konuşturulur arayışında bulunuyor. Sultan papağanı konuşturmak ilgi ve yaş ile doğrudan bağlantılı olduğu gibi dişi ve erkek ayrımı konusunda da etkisi büyüktür. Bu yazımızda sultan papağanı konuşturma ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaşacağız.

Sultan Papağanı Yaş Faktörü

Öncelikle her yaştan sultan papağanları konuşturulabilir. Fakat ! yaş ilerledikçe konuşturmak , kuşunuza bir şeyler öğretmek çok zorlaşır. Konuşturmak istediğiniz sultan papağanının 6 aylıktan daha küçük olduğuna emin olun. 6 ayına gelmemiş olan sultan papağanları yavru sayılırlar. En kolay konuşturulan yaş gurubu 0 – 6 ay arası kuşlardır.

Konuşturulacak Sultan Papağanı Beslenmesi Nasıl Olmalı ?

Konuşturmak istediğiniz sultan papağanı karışık yem ile ve mutlaka suyu vitaminli verilmelidir. Kuşlar taklit yeteneklerini neşeleri ve enerjileri yüksekken daha sağlıklı kullanır ve geliştirirler. Sönük , halsiz , uyku durumunda olan kuşlar konuşma yani taklit yeteneklerini kullanmazlar.

Kafes Nasıl Olmalı ?

Kafes mutlaka oyuncaksız ve tek tünekli olmalıdır. Oyuncaklı kafeslerde kuşlar , tüm dikkatlerini oyuncaklara vererek onlarla ilgilenebilirler. Bu durum taklit yeteneklerinde gecikme meydana getirebilir. Kafes sisteminde tek yemlik , tek suluk kullanımı olmalıdır. Kafes sakin bir oda da olmalıdır ve yeri değiştirilmemelidir.

İlk Konuşma Eğitimi Nasıl Başlamalı ?

Sultan papağanı konuşturma eğitimi , ele alıştırma ile başlamalıdır. Öncelikle eğitim verecek olan kişi , kuşu kendine alıştırmalıdır. Kuş , eğitim verecek olan kişi ile temas halinde bulunmalıdır. Kuşunuzun size güvenmesi bu başlangıç için çok önemlidir. Sultan papağanları güvenmedikleri , sevmedikleri kişi yada nesnelerin taklidini asla yapmazlar.

Ele Alıştırmak İçin Neler Yapılabilir ?

sultan-papağanı-nasıl-konuş

Sultan papağanları güçlü gagalara sahip kuşlardır. Isırıkları güçlü ve yaralayıcıdır. Buna rağmen bu kuşları ele alıştırma işlemi sizleri korkutsa da , alıştırma işlemi çok basit ve kısa sürmektedir. İlk adım kuşunuz için sevdiği bir yiyeceği kafes telleri arasından ona ikram etmektir. Kuşunuz elinizden yemeye başladığında size güveni yükselmeye başlar. Kuşunuzu kafes dışından 3 gün boyunca elinizde besleyin. Ona çeşitli yiyecekler ikram edin ama asla kafes içerisine elinizdeki yiyecekleri bırakmayın. Mutlaka elden yemelidirler. Kuşunuz elden yemeye yanaşmıyor ise 12 saat öncesinden yemliğini kafesten sökünüz ve 12 saat yemsiz kaldıktan sonra bu uygulamayı deneyiniz.

İkinci adım kafes içerisine elinizi uzatmaktır. 3 gün boyunca elle beslenen sultan papağanı , elinizi inceleyecektir. Elinizden yem yediğinden dolayı , elinize daha hızlı gelecektir. Elinize gelen sultan papağanı artık size daha fazla güvenmektedir ve sizi asla ısırmayacaktır. Ani ve hızlı hareketlerden kaçının. Bu aşamada onu kesinlikle ürkütmemelisiniz.

Hangi Sultan Papağanları Konuşmaz ?

Teknik olarak tüm ırk ve cins sultan papağanları aslında konuşur yani taklit yetenekleri vardır. Fakat , dişiler sakin ve sessiz olduklarından dolayı taklit yapma ihtiyacı hissetmezler. Enerjilerini her daim korurlar. Çok uğraşılan dişi sultan papağanları belki 1   veya 2 kelime taklit edebilir. Dişiler eğitilse bile , çok nadiren ayda bir kez veya 4 ayda bir kez öğrendiği kelimeyi taklit edebilir. Ama erkekler gibi ard arda ve günlük olarak kesinlikle konuşma veya ötüş yapmazlar. Bu durumdan dolayı dişi sultan papağanları konuşmaz denilir.

 

Devam Edecek ……

 

 

 

Bir önceki yazımız olan Sultan Papağanı Üretimi Nasıl Yapılır ? başlıklı makalemizde Sultan Papağanı Üretimi hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Reyhan dedi ki:

    Mrb nasıl satın alabilirim