Besleyelim.com

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir ? Püf Noktaları

26.11.2020
1.176
Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir ? Püf Noktaları

Muhabbet kuşu sıcak iklim tropik hayvanlardandır ve papağan ırklarının en küçük üyeleri olarak sayılırlar. Muhabbet kuşu doğa da tek renk olmakla birlikte şuan ki kafeslerde beslemiş olduğumuz yüzlerce farklı renk ve ırklar melezlenerek meydana getirilmişlerdir. Muhabbet kuşları ırkına ve rengine göre hassasiyetleri farkettiği gibi bakımları da değişiklik gösterebilmektedir. Bu yazımızda sizler için muhabbet kuşu hakkında her şeyi paylaşacağız.

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir ?

Muhabbet Kuşu

Üst yazımızda da belirttiğimiz gibi muhabbet kuşu doğal ortamında tropik bir canlıdır. Muhabbet kuşları soğuk ve kış şartlarına dayanıklı değildirler. Daha çok ılıman ve sıcak iklimleri seven canlılardır. Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde muhabbet kuşları kafes ortamlarında taklit yeteneklerinden dolayı eğitilmiştirler. Muhabbet Kuşları piyasada ithal ( doğadan yakalanan ) ve kafes ortamında üretilmiş olan daha ehil ve sakin olmak üzere 2 şekilde bulunurlar.  

Muhabbet kuşu beslemek için öncelikle bir kafese ihtiyacınız vardır. Bu kafes içerisinde besleyeceğiniz muhabbet kuşu amacına göre aksesuar ve oyuncaklar bulundurabilirsiniz. Muhabbet kuşu beslemek için kafes tek başına yeterli değildir. Muhabbet kuşları kafes ortamında bakıldıklarından dolayı yem ve su ile daha fazla doğrudan sosyalleşmiş olurlar. Muhabbet kuşları için suluk ve yemlik her daim dolu ve temiz olmalıdır.

Muhabbet Kuşu susuzluğa ve açlığa dayanıklı canlılar değillerdir. 24 saat susuz kalmaları onlar için ölümcül olabilmektedir. Muhabbet kuşları aynı zamanda aç kalmamalıdırlar. Açlık sınırları 24 saatten biraz daha fazla olsa da bu onlar için Ölümcül olabilir.

Muhabbet Kuşu Beslenen Oda Nasıl Olmalı ?

Muhabbet Kuşları egzotik , tropikal iklim canlılarıdır. Kesinlikle soğuk ve rüzgar ile araları iyi değildir. Hızlı iklim değişikliği ve kötü hava koşullarından çok hızlı etkilenirler. Üretim hanelerde üretilen yerli muhabbet kuşları , dış iklim şartlarında büyümediklerinden dolayı hava akımı ve ısı değişimlerinden çok fazla ve ani şekilde etkilenirler. Bu etkiler onları kolayca hasta etmeye yeterlidir. Peki muhabbet kuşu bu kadar hassas bir canlı ise onu besleyeceğimiz ortam nasıl olmalıdır ?

.Kuşunuzun bulunduğu oda kesinlikle havalandırılmamalı veya doğrudan rüzgar akımına maruz kalmamalıdır.

.Kuşunuz eğer biraz güneş görsün istiyorsanız , perdeyi açmanız onun için yeterli olacaktır.

.Kuşunuzun bulunduğu oda içerisinde ani hareketler ve sürekli düzen değişikliği yapılmamalıdır.

.Kuşunuz balkon ve cam kenarına çıkarılmamalıdır.

.Kuşunuz cam kapalı olsa bile cam önüne yakın bulundurulmamalıdır.

.Kuş bakılan oda içerisinde sürekli ısı değişimi olmamalıdır. Sabit ısılar en iyi seçenektir.

.Kuş bulunan oda içerisinde yüksek ses olmamalıdır.

.Muhabbet Kuşu olan oda içerisinde kuşunuzu korkutacak ani hareketler yapmamalısınız.

.Kuşunuz dinlenme süresince , odanın sabit bir köşesinde sabit olmalıdır.  Yer değiştirmemelidir.

Muhabbet Kuşu Bulundurulan Oda Neden Havalandırılmamalı ?

Muhabbet kuşları ani hava değişiminde çok hızlı etkilenir ve hızlıca hasta olabilirler. Muhabbet kuşu cereyan haricinde doğrudan rüzgar ve hava değişiminden de etkilenir. Bundan dolayı muhabbet kuşu bulundurulan oda eğer havalandırma ihtiyacı duyuyorsanız , kuşunuzu başka bir oda ya transfer edip , bulunmuş olduğu sürekli dinlendirildiği ortamı havalandırıp  havalandırma işlemi sonrasında tekrar aynı yerine alınız. İthal kuşlar , yerli üretim kuşlara göre biraz daha bu şartlara dayanıklı olsalar bile kuşunuzun bazen ithal veya yerli üretim olup olmadığından emin olamazsınız.

Güneşlendirme Nasıl Yapılır ?

Muhabbet-Kuşu

Muhabbet kuşunuz biraz güneş görsün istiyorsanız bu seçim kuşunuz için iyi olacaktır. Muhabbet kuşları trop,k canlılar olduklarından dolayı güneş ışınlarını severler ve güneş ışığı ile daha bir canlı olurlar. Güneş gören muhabbet kuşları neşeli hareketler yapar ve sürekli olarak ıslık çalarlar. Güneşin sağlık etkisi muhabbet kuşu için önemlidir. Fakat bu kısımda dikkat etmeniz gereken bazı faktörler bulunmaktadır. Muhabbet kuşu açık alanda güneşlendirmeye çıkarılmamalıdır. Anlık olarak hava güneşli ve rüzgar olmasa bile siz kuşunuzu balkona çıkardığınızda , anlık olarak rüzgar yön değiştirebilir ve kuşunuza doğrudan temas edebilir. Bu hava değişimi kuşunuzu etkileyebilir. Bu faktörden kaçınmak için yapmanız gereken en iyi işlem , Güneş, doğrudan geldiği oda içerisinde perdeyi açmak ve camı kapalı tutmaktır. Kuşunuzu bu şekilde güneş ile temas ettirebilirsiniz. Oluşabilecek olumsuz hava koşullarından kuşunuzu koruyabilirsiniz.

Yüksek Ses ve Oda İçerisinde Düzen Değişikliği

Muhabbet kuşları cana yakın canlılardır. Muhabbet kuşları cana yakın oldukları kadar bazı değişikliklerden ani hareket ve seslerden çok çabuk ürkerler. Bu ürkme ve korkularının da bir sonucu vardır. Muhabbet kuşu bulunan oda içerisinde bağırma , yüksek ses kullanma ( film sesi , müzik sesi , insan sesi veya benzeri yüksek db hayvan sesi dahil ) kuşunuzu ürküteceği gibi onun size ve bulunduğu oda içerisindeki yaşamını da etkileyeceğini unutmayın. Muhabbet kuşları hassas canlılardır ve korktukları bölgede geçici veya kalıcı şok yaşarlar. Bu şok ne derece olursa olsun mutlaka üzerlerinden atamazlar ve unutamazlar. Muhabbet kuşu bulunan oda içerisinde elektrik süpürgesi de kullanmamaya özen göstermek gerekir. 

Muhabbet kuşları dinlendirilmek üzere bırakılmış oldukları ve zamanlarının çoğunu geçirmekte oldukları oda içerisinde dizayn değişikliği yapmamaya özen gösterin. Muhabbet kuşları taklit yetenekleri yüksek olduğu gibi kafes ortamından gözlemleyebildikleri kadarı ile eşyaların yerlerini de hafızalarında tutmaya çalışırlar. Sürekli yapılan eşya değişiklikleri onları sürekli rahatsız eder. Her dizayn değişikliğinde bulundukları oda içerisinde yeniden alışma süreci adaptasyonu döngüsel olarak tekrarlar. Bu durum kuşunuzun alışma ve adaptasyon sürecini geciktirebilir.

Cam Kenarına Yaklaştırmayın

Muhabbet Kuşu hızlı ve hareketli cisimler haricinde yabancı yırtıcı ve daha önce görmedikleri her şeyden çok fazla korkarlar. Dünya çok büyüktür ve göz yüzünde sayısız kuş cinsi haricinde hava koşullarına bağlı olarak bir poşet veya cansız hafif malzemelerinde cam önünden geçme olasılığı yüksektir. Muhabbet kuşu cam kenarına ne kadar yakın olursa bu etkenlerden ani olarak ürker. Cam ile muhabbet kuşu arasında mesafe ne kadar fazla olursa bu onun için o kadar iyi olacaktır. Muhabbet kuşu daha önce görmedikleri tüm cisim ve nesneler için ani tepkiler verirler. Bu tepkiler bazen muhabbet kuşları üzerine atlatamayacakları şok yaşamaları dışında size karşı olan güvenlerini ve ortamın güvensiz olduğu ile alakalı bazı sorunlar meydana getirebilir.

Oda İçerisinde Hızlı Isı Değişimine Dikkat

Muhabbet kuşları genellikle piyasada yerli üretim olarak sahiplendirilmektedir. Sahiplenmiş olduğunuz muhabbet kuşu ithal bir kuş’ta olabilir. Fakat buna tam olarak emin olamayacağımız için , ısı değişimi ve zararlarından yerli üretim kuşların hassasiyetleri ile devam edelim. Muhabbet kuşları üretim aşamasında sabit ısı lı ve iklimlendirme sistemi kurulu olan odalarda sabit ısılarda üretilirler. Bu tip kuşlar kesinlikle düşük veya yüksek ısı ile temas etmezler. Bundan dolayı sahiplenmiş olduğunuz kuş için aşırı ısı değişimleri kuşunuz için ölümcül etkiler ve bitmeyen hastalıklar meydana getirebilir. Kuşunuz ömür boyu sabit ısıda kalmak zorunda değildir. Kuşunuz aylar sonra artık yavaşça iklim ve ev ortamındaki ısı değişimlerine ayak uydurabilirler. Ama bu değişime adapte olmaları yaklaşık olarak 8 ay kadar sürmektedir. Olumsuz hava koşullarını ve ısı değişimlerini cam ve kapı açmayarak kuşunuzu rüzgar altında bırakmayarak sağlayabilirsiniz. Ev içerisinde hafif ısı değişimleri onların ısı ile adaptasyonlarını iyileştirmeye başlarlar. Sabırlı olmak gerekir.

Oda İçerisinde Neden Yüksek Ses Olmamalı ?

Her canlının belli düzeyde sesleri rahatsız edici bulduğunu ve daha da yüksek seslerden aşırı rahatsız olduğunu ve hatta daha da fazlasında aşırı rahatsızlık yanında sağlık olarak ta olumsuz faktörlerini bilmekteyiz. Örneğin ; Bir köpek kendi sesinden daha yüksek db de bir ses duyarsa bu sesten ürker. İnsanlar da da tüm canlılarda olduğu gibi ses psikolojisi aynı etkiyi göstermektedir. Muhabbet kuşları kendi ses düzeylerinden daha yüksek seslerde aşırı rahatsız ve tedirgin olurlar. Ses kavramına dikkat etmeliyiz. Müzik sesi, film sesi haricinde kuşa bağırmak veya kuş bulunan oda içerisinde yüksek sesle konuşmak bağırmak ta aynı şekilde zarar verici olabilir. Kuşunuz bu tür yüksek seslerde bulunduğu ortama ve size karşı olan güvenini yine kaybetmektedir.

Muhabbet Kuşu Olan Oda İçerisinde Ani Hareketler Yapılmamalı

Ani hareketler tüm yaşayan canlılar için olumsuz bir etki yaratır. Canlılar bu ani tepkileri unutmuş gibi davransa da bilinç altında bu korkuyu her zaman saklarlar. Bu ani hareketler , kuşunuzu korkutmak için yapılan veya oda içerisinde her hangi bir cismin hızlı yer değiştirmesi bile olabilir. Bu ani cisim yer değişiklikleri bir mobilya üzerinden düşen her hangi bir cisim olabilir. Bu tür olumsuz koşulları ortadan kaldırmak kuşunuzun sağlığı için iyi olacaktır. Size ve yaşadığı ortam için güven konusunu iyileştirmiş te olacaksınız.

Muhabbet Kuşu Dinlenmeye Alındığı Oda İçerisinde Nerede Bulunmalı

Muhabbet Kuşu yer benimseyen ve sabit tutulduğu bölgede hızlı adapte olan canlılardır. Muhabbet kuşu bulundurulan köşe kuşunuzun yuvasını benimseyeceği bölgedir ve bu bölge sabit olmalıdır. Kuşunuz bu köşe de oda nın giriş kapısını aynı zamanda doğrudan gözlemleyebilmelidir. Kuş kapıya yakın bir bölgede bulundurulmamalıdır. Kuşlar keskin duyma duyusuna sahip canlılardır. Siz daha kapı önüne geldiğinizde sesinizden bir cismin yaklaştığını algılayabilir ve içeriye ne geleceğini merakla izlerler. Bu izleme sürecinde kuşunuz eğer kapı kenarında bulunuyor ise sizi saniyeler içerisinde tanımlama sorunu yaşayabilir veya sizden başka bir kişi odaya girmişse ve kuşunuz bu kişiyi tanımıyor ise bilinç altı olumsuz bir korku kalıntısı bırakabilir. Muhabbet Kuşu kapıya uzak ve kapıyı doğrudan izleyebileceği bir alanda olursa kendini mesafeden dolayı daha fazla güvende hissedeceğinden , ortam değişikliğine de hızlı adapte olacaktır.

Tek Bakılan Muhabbet Kuşu Kafes Düzeni Nasıl Olmalıdır ?

Muhabbet kuşunuz eğitim amaçlı tek bakılıyor ise mutlaka kafes içerisinde siz yokken sosyalleşebileceği oyuncaklar bulunmalıdır. Kuşlar için oyuncaklar her zaman psikolojik ve gelişim yönünden iyi olacaktır. Muhabbet kuşları salıncak ve ayna tarzı oyuncakları çok severler. Kendilerini izlemeyi ve kendileri ile konuşmayı severler. Muhabbet kuşu aynı zamanda kafes içerisinde yer değiştirmeyi ve kafes tellerinde gezinmeyi de severler. Kuşunuzun yer değiştirebilmesi için karşılıklı tünekler kullanabilirsiniz. Bir kuş kafesinde en az 2 adet karşılıklı tünek bulunmalıdır. Maddeler halinde kafes içerisinde olması gereken aksesuar ve diğer ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz ;

.Kuş aynası

.Salıncak

.Tünekler

.Zil

.Yem Kabı

.Suluk

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı ?

Muhabbet-Kuşu

Muhabbet Kuşları kafes tellerinde yürümeyi ,gezinmeyi ve bu tellerde asılmayı severler. Kuş bakacağınız kafesi seçerken , kafes tellerinin yatay olmasına veya yatay olan kısımların orantı olarak fazla olmasına dikkat edin. Muhabbet kuşları yatay telli olan kafesleri daha çok severler. Aynı zamanda muhabbet kuşu kafes içerisinde kanatlarını açabilmeli hatta kafes ortasında hafif uçum yaparak kanatlarına egzersiz verebilmelidir. Kanatlarını uzun süre kullanamayan muhabbet kuşları bir süre sonra kanatlarda tutulma ve çeşitli eklem hastalıkları , rahatsızlıkları yaşayabilmektedirler. Kuş kafesiniz olabildiğince geniş tutulmalıdır. En iyi Muhabbet Kuşu kafes ölçüsü 60 x 45 x 45 tir. Bakım amacına göre bu ölçüler değişiklik gösterebilir.

Kafes alırken dikkat etmeniz bir başka faktör ise kafes telleri arasındaki mesafedir. Çok geniş aralıklara sahip ve çok esnek yapıya sahip ince telli kafesler için kuşunuzu bekleyen büyük bir tehlike bulunmaktadır. Kuşunuz ani hareket ile bu teller arasına kafasını sıkıştırabilir , dolayısı ile kuşunuzda kalıcı bir sakatlık meydana gelebilir.

Muhabbet kuşu tropik bir canlı olduğu kadar temiz iklim canlısıdır. Kesinlikle kötü kokulardan ve oksijen değeri düşük ortamlardan hoşlanmazlar. Bu faktörlerden dolayı muhabbet kuşu kafesiniz düzenli olarak temizlenmeli , kirli tutulmamalıdır. Kirli ve düzenli temizlenmeyen kafes içerisinde bulunan kuşlar mutsuz ve hareketsiz olurlar. Bu olumsuzluklar kuşunuzu hasta etmek için yeterlidir. Sağlıklı kuş kafesleri günlük olarak temizlenen kafeslerdir.

Muhabbet Kuşları Neden Tüy Kabartır ?

Muhabbet Kuşları Neden Kusar ?

Muhabbet Kuşları Neden Kuyruk Titretir ?

Muhabbet Kuşları Üretimi Nasıl Yapılır ?

 

 

 

Etiketler:

Yorumlar