Besleyelim.com

Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı Fotolu Anlatım

20.12.2020
3.596
Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı Fotolu Anlatım

Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı basit gibi görülsede bazen çok zor olabilir. Muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı için genel olan özellik , erkek muhabbet kuşlarında koyu mavi renklerde burun yani cere , dişilerde ise renksiz cere dir. Ama şunu bilmemiz gerekir. Muhabbet kuşları doğadan günümüze çeşitli kırılmalara uğrayarak ve yüzlerce renklere ayrılarak çeşitli ırk ve modellere sahip oldular. Artık günümüzde dişilerde bile cere renkleri gözümüze takılmakta. Bu yazımızda size tamamından bahsedeceğiz. Erkek muhabbet Kuşları ile cinsiyet ayrımına başlayalım.

Erkek Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı

Günümüzde eğitile bilirliği yüksek seviyede olan ve konuşma özelliğinin ön planda olduğunu bildiğimiz erkek muhabbet kuşları genellikle tercihimiz oluyor. Bazen aldığımız kuştan şüphe duyarak erkek mi ? yoksa dişi mi ?olduğu konusunda bazı soru işaretleri ile baş başa kalıyoruz. Şimdi alttaki görseli iyice inceleyelim.

muhabbet-kuşu-erkek

Bu görselde 8 ayrı ırk ve melez e ait cere renklerini görüyorsunuz. Bu cere renklerine sahip olan kuşlar erkek muhabbet kuşlarıdır. Yerli olarak tabir edilen muhabbet kuşlarında genel olarak cere rengi koyu belirgin renklere sahiptir. Fakat bazı ırklarda renk olmayabiliyor. Evinizde bulunan muhabbet kuşu cere sine bakarak foto ile eşleştirme yapabilir, Muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı konusunda kafanızdaki soru işaretlerini kaldırabilirsiniz.

Dişi Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı

Dişi muhabbet kuşları bilindiği üzere sessiz canlılardır. Konuşma yetenekleri yok olarak bilinse de aslında dişi muhabbet kuşları da konuşabilmektedir. Konuşma dediğimiz olay tamamen taklit yapma özellikleridir. Dişi muhabbet kuşları sessiz olduklarından dolayı hafızalarına aldıkları kelimeleri ezberlerler fakat ötüş yapmadıklarından bu kelimeleri telaffuz etmezler. Dişi muhabbet kuşları çok nadir ayda belki 3 ayda 1 kez   1 kelime veya 2 kelime telaffuz eder ve susar. Bu olay size denk gelebilir veya gelmeye bilir.

Bundan dolayı dişi muhabbet kuşları evde bakım için çok fazla tercih edilmemektedir. Aynı zamanda erkek muhabbet kuşları oyuncudur , kızgınlık dönemlerinde oyunculuk özellikleri daha da ön plana çıkar ve sahiplerine keyif veren anlar yaşatırlar. Top oynamak , ev içerisindeki objeler ile oynamak , kolye ve takılar ile uğraşmak gibi. Şimdi alttaki görselden dişilere ait cere renklerini inceleyelim.

muhabbet-kuşu-dişi

Üst kısımda gördüğünüz gibi 8 farklı ırk ve melezlenmiş muhabbet kuşu cereleri bu şekilde olmaktadır. Dişi muhabbet kuşlarında cere rengi genellikle olmaz. Kahverengi ve et görünümlü cereler genellikle dişilere aittir. Fakat hafif renkli olan cere lerde dişilere aittir. Bu tip hafif renkli olan cereleri muhabbet kuşları yavru iken cinsiyet kontrolünde ayırt etmek zordur. Çünkü erkek muhabbet kuşları yavrulukta cere renkleri hafif renk tonlarında olurken , kızışma dönemleri yaklaştıkça ve yaş ilerledikçe erkek cere renki koyu ve belirgin bir renk alır. Dişi cereleri asla çok koyu renklere bürünmez. Et ve kahverengi cereler hariç. Muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı için biraz daha anlaşılır görsel detaylar verelim.

erkek-muhabbet-kuşu-cinsiye

Belirgin Özellikler

Fotoğrafta gördüğünüz muhabbet kuşu nun ismi caphie ve kendisi iyi bir aile babası, aynı zamanda havuç meraklısı. Bu kuşumuz bize geldiğinde çok gençti ve bizi çok yanılttı. Cere renginin olmayışı onun bir dişi olduğu konusunda bize yanıltıcı bilgi verdi. Caphie 1 yaşını doldurduğunda kendine güzel bir dişi eş seçerek kendine yuva kurmayı başardı. Caphie nin cere rengi yok. Muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı için benzer kuşları fotolar ile kıyaslama yaparak cinsiyet ayrımı nı kolayca yapabilirsiniz. Muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı na başka bir görsel ile devam edelim.

 

Rainbow-muhabbet-kuşu-cinsi

Fotoğrafta gördüğünüz yeni aile rainbow muhabbet kuşu ailesi. Rainbow yani gökkuşağı muhabbet kuşu olarak bilinirler. Bu kuşların cere renkleri cinsiyet ayrımı olarak çok basittir. Sağ tarafta cere rengi koyu mavi görülen kuş erkek. Sol tarafta cere rengi kahverengi olan kuşumuz ise dişi. Bugün ilk yumurtalarını yaptılar. Aile büyüdüğünde daha detaylı bilgilerle web sitemizde yerlerini alacaklar.

Videolu Anlatım

Muhabbet Kuşu Tüy Kabartma Kusma Kuyruk Titretme Problemi

Muhabbet Kuşu Üretimi Nasıl Yapılır ?

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir ?

 

Bir önceki yazımız olan Muhabbet Kuşu Tüy Kabartma ve Kusma Problemi başlıklı makalemizde muhabbet kuşları neden kusar, muhabbet kuşları neden tüy kabartır ve muhabbet kuşu kusma hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar