Besleyelim.com

Muhabbet Kuşu Yavru Besleme , Elle Besleme

28.03.2021
1.972
Muhabbet Kuşu Yavru Besleme , Elle Besleme

Muhabbet kuşu yavru besleme gerekli ekipmanlar ile çok basit. Yavru yedirme aparatı temin etmeniz yeterli olacak. Muhabbet kuşu yavru besleme şu şekilde olmalı.

Yeni Doğan Muhabbet Kuşu Yavru Besleme

Muhabbet kuşu yavru besleme nin en zor olduğu dönemdir. Bu dönem 0 ila 7 günlük kuşlar için geçerlidir. Kuşlar boyut olarak çok küçüktür ve çok güçsüzdür.  Bu dönem içerisinde anne yavrular için kursağında özel bir mama hazırlamaktadır. Hazırlanan bu mama ile yavruların ilk 1 hafta gelişimleri çok hızlı gerçekleşir.

Anne tarafından hazırlanan mama bu şekilde meydana gelmektedir. Anne muhabbet kuşu kuru tahıl ile beslenerek kursakta bu yemleri saklar. Kursak içerisinde saklanan yani bekletilen yemler erimeye başlar ve mama kıvamına ulaşır. Mama kıvamında olan bu kuru tahıllar yavrunun sindirim sistemine zarar vermez , gelişimini en iyi şekilde destekler. İlk bir hafta bu mama ile beslenen yavrular hızlı gelişim yaşar.

Muhabbet Kuşu Yavrularına Kursak Maması Hazırlama

muhabbet kuşu yavru besleme

Kursak maması hazırlamak çok basit. Muhabbet kuşu yavru besleme yapmak isteyenler bir adet yavru yedirme aparatı temin etmelidir. Daha sonrasında bebekler için özel hazırlanan bebe bisküvilerinden temin etmelidir. Bebe bisküvileri en az 12 tahılın karışımı ile hazırlanmaktadır. İçerisinde genel olarak çeşitli vitaminler haricinde yavru muhabbet kuşlarının ihtiyaç duydukları B1 B6 ve B12 yi barındırmaktadır.

Bebe bisküvisi hazırlanmadan 24 saat önce , mama hazırlanacak su , yavru muhabbet kuşlarının bulunduğu ortamda 24 saat bekletilmelidir. Bu sayede suyun ortam ısısı ile aynı olması sağlanır. Mama hazırlanacak suyun ortam ısısı ile aynı olması çok önemlidir.

Bebe bisküvileri hafif ıslatılarak tamamen eritilir. Ne çok sulu , ne de çok kuru olmalıdır. Muhabbet kuşu yavru besleme aparatı nın bu mamayı yavaşça içine çekmesi gerekir. Hızlı bir biçimde mama enjektör tarafından çekilebiliyorsa , çok sulu olmuş anlamına gelir. Biraz daha bisküvi eklemelisiniz.

Bebe bisküvisi nin kursak mamasına benzer yönü kıvamındaki inceliktir. Kursakta eritilen kuru tahıllar , bebe bisküvisi gibi incecik olur. Bu tahılları kendiniz hazırlamak isterseniz , bunu yapmak için toz şeker makinesine ihtiyacınız var. Toz şeker makinesi içerisine konulan tahılları en küçük toz taneciklerine çevirir. Bu toz tanecikleri su ile karıştırdığınızda , muhabbet kuşu yavru besleme aparatı içerisine kolaylıkla çekersiniz.

Muhabbet Kuşu Yavru , Anne Altında Besleme

muhabbet kuşu yavru besleme

Muhabbet kuşu yavru besleme yapmak için yavru kuşları anne den ayırmanız gerekmez. Anne altında bulunan yavru kuşları beslemek için yuvalıktan kuşları emaneten almanız ve yedirdikten sonra yerine koymanız daha doğru olur. Siz Yavru kuşları yuvalıktan tamamen ayırdığınızda anne ve baba yeniden eşleşecek , yeniden yuva kuracaktır.

Muhabbet kuşu üreticileri için bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü kuşlar daha fazla yorulacak bu yorgunluk sonlarında hayatlarını kaybetme faktörü meydana gelecek. Muhabbet kuşları yavru yapmak için olağanüstü bir enerji kaybederler. Altlarından alınan yavrular ekstra olarak anne ve baba ya stres verir. Olabilecek en kötü senaryolar bu sayede meydana gelir.

Anne kurmuş olduğu yuvalık içerisinde yavru muhabbet kuşlarını besleme ye özen gösterir. Siz günün belli bir saatinde yavru kuşları 1 er kez besleyebilirsiniz. Bu anne yi daha dingin tutar ve stresten bir nebze uzak kalır.

Muhabbet Kuşu Yavru Besleme Ölçeği Ne Kadar Olmalı ?

muhabbet kuşu yavru besleme

Yavrular için göz kararı ölçek yapmak her zaman daha doğru olandır. Bir muhabbet kuşu yavru besleme için şu kadar günlük , bu kadar mg veya ml değerlerinde mama kullanımı , anlatımı çok yanlıştır. Yavru kuşlar boyutlarına göre gelişimlerine göre kursak büyüklükleri ve yem sarfiyatları farklıdır. Kuşunuzun kursağı kafası büyüklüğünde olmalıdır.

Muhabbet kuşu yavru besleme yapan kişiler , yavru besleme aparatı ile mama enjekte ederken , yavru kuşun kafasını baz almalıdır. Kursak , kafa büyüklüğünde şiştiğinde yeterince doyurulduğu anlaşılmalıdır. Yavru kuşlarınız büyüdükçe yem ihtiyaçları da artacaktır. Mamayı hazırlarken taze olmasına dikkat edin. Mama hazırlandıktan sonra bekletilmemelidir. Tüketim yapılacak miktarda hazırlanmalı ve dakikalar içerisinde bitirilmelidir.

Muhabbet Kuşu Yavruları Ne Zaman Yem Kırmaya Başlar ?

Muhabbet kuşu yavru besleme yaparken en çok merak ettiğimiz konulardan biridir. Ne zaman kuşum yem yemeye başlayacak ? Evet 35 günlük yavru bakım süreci sonrasında kuşunuz artık tek başına yem tüketecek boyuta ulaşmış olacak. 32 Günlük olan yavrular için özel yumurta mamaları hazırlayın. Yuvalıktan yavru muhabbet kuşlarınızı çıkarın ve bir masa üzerinde serbest bırakın. Masa nın ortasına mama tabaklarını yerleştirin. Mama üzerine muhabbet kuşu yemi serpiştirerek yavru kuşlarınızın yem kırmalarını sağlayın. 35 Günlük olan kuşlar artık tek başlarına beslenmeye başlayacaktır.

Muhabbet Kuşu Yavru Besleme 32 Nci Gün Maması

muhabbet kuşu yavru besleme

Artık kuşlarınız için hazırlayacağınız mama değişti. 32 nci gün muhabbet kuşu yavrularınızın tüy renkleri kuyrukları belirgin hal aldı. Gagalarındaki siyahlık kaybolmaya başlıyor. Bu esnada hazırlayacağınız mama tabağında şu besinler kesinlikle kullanılmalıdır.

Mama tabağının %80 ini haşlanmış parçalanmış yumurta oluşturmalıdır. Haşlanmış yumurta muhabbet kuşu yavru besleme nin ve anne babaları için de ihtiyaç duydukları besin , protein değerlerinin en az %80 ini oluşturmaktadır.

Bebe bisküvisini elinizlee ezip toz haline getirerek parçalanmış yumurta üzerine serpiştirin.

Havuç rendeleyin ve karışımınıza ekleyin.

Son olarak irmik takviyesi yapın

Bulabilirseniz etlik civciv yemi kullanabilirsiniz. Normalde kuşların hızlı büyümeleri için balık unu kullanılır. Fakat piyasada balık unu zor bulunduğundan dolayı. Karışımında balık unu bulunan etlik civciv yemi de kullanılabilir.

Dikkat edin etlik civciv yemi çok az kullanılmalıdır.

Orijinal Muhabbet Kuşu Yavru Besleme Mamaları İçerisinde Neler Var ?

Muhabbet kuşu yavruları için özel hazırlanan mama paketleri içerisinde bulunan katkılar , günlük hayatta hemen hemen ulaşabildiğiniz ürünlerden oluşmaktadır. Bu ürünler bir araya getirildikten sonra koruyucu katkılar ile paketlenir ve paket raf ömürleri uzun olur. Bundan dolayı çok fazla tercih edilmezler. Tercih edilmeme sebeplerinden bir diğeri ise pahalı ürünler olmalarıdır. Peki gelelim bu hazır  kuş mamaları içerisinde neler var.

Genellikle her markanın ortak olarak kullandığı katkı maddeleri şu şekildedir.

1- Haşlanmış parçalanmış kurutulmuş yumurta ( Besin değerinin %80 i )

2- Balık unu ( Hızlı gelişim yavru kuşların yağlanması için )

3- Peynir altı suyu ( Biotik özelliği bulunmaktadır , teneke peyniri tercihen )

4- Kurutulmuş parçalanmış bal parçacıkları ( ev ortamında bunu hazırlamak zordur )

5- Nijer tohumu ( sindirim sistemine iyi gelir fakat büyük kuşlarda kızıştırıcı özelliği vardır )

6- Aspur ( ishal önleyicidir veya ishal kuşlara özellikle ilaç ile birlikte verilir )

7 –  Sağlık tohumu ( Tüy yapısının sağlığı için önemlidir )

8- Yulaf ( ihtiyaç duyulan besin ve mineral değerlerini dengeler )

Muhabbet Kuşu yavru Ölümleri Neden Oluyor ?

Muhabbet kuşu yavru ölümleri genellikle besleme ile doğrudan alakalı dır. yavru ölümlerinin genellikle ocak , şubat , mart aylarında salgın gibi çok olduğunu biliyoruz. Bu durumun çok basit bir özeti var. Öncelikle

muhabbet kuşu yavru besleme

daha sonrasında ise yavruların soğukta kalması.

Bu iki unsur yavru ölümlerinin ana sebebi olarak görülebilir. Muhabbet kuşu yavruları en düşük 21 maksimum 26 derece sıcaklıkta bulunan üretim odalarında bulunmalıdırlar. Isı 21 derece altına düştüğünde kanları donmaya başlar. 26 derece yukarısına çıktığında ise kan basınçları yükselir ve iç kanama geçirme ihtimalleri yükselir. Unutulmamalıdır ki muhabbet kuşları doğal ortamlarında ağaç Oyuklarına yuva yaparak yüksek ısılardan kaçınırlar.

Muhabbet Kuşu Yavru Besleme Eksikliği

Muhabbet kuşu yavru besleme esnasında anne sürekli olarak yavruları beslese de , ortam ısısı düşük olan bölgelerde anne ve baba da kendini sıcak tutabilmek için daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Hem yavru hem kendilerine aynı anda yetemezler. Bunun için bir seçim yapmaları gerekir ve bu seçim yavruyu kurtarma adına genellikle olmaz.

Yavrular az beslenerek vücut ısılarının tam anlamı ile nominal değerlere çıkması zorlaşır. Muhabbet kuşu yavruları için mutlak ölüm ile sonuçlanır. Piyasada yavruların ölümlerini durdurmak için çeşitli el yapımı ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar çeşitli antibiyotik ve besin değeri yüksek olan ilaç veya dengeleyicilerin bir araya getirilerek toz haline gelmesi ile oluşmaktadır. Bu tür ilaç uygulamalarından uzak durmanızı tavsiye ederiz. Bilinmelidir ki merdiven altı ilaç yapımı cezai ve adli işlem gerektiren suçlardır.

 

Muhabbet Kuşları Hakkında Bilinmesi Gereken Tüm Konular İçin

Diğer Muhabbet Kuşu Bilgileri İçin Video Anlatımlar 

 

Bir önceki yazımız olan En Ucuz Muhabbet Kuşu Yemi Güncel Fiyatları başlıklı makalemizde En ucuz muhabbet kuşu yemi hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar