Besleyelim.com

Muhabbet Kuşu Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Nasıl Yapılır ?

19.04.2021
805
Muhabbet Kuşu Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşları fazla hastalanan hayvanlar olmasa da ,bazı türleri melez olduğundan dolayı fazla hastalık yaşayabilirler. Muhabbet kuşu bağışıklık Güçlendirme olarak bazı uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar ile kuşlarınızın hastalanması önlenir dayanıklılıkları arttırılır.

Muhabbet Kuşu Ortam Adaptasyonu İle Bağışıklık Güçlendirme

Muhabbet kuşu üretim yapılan odalar da , ortam ısısı nın genellikle sabit olması , ortam koşullarının değişmemesi kaynaklı ortam adaptasyonu sorunu yaşamaktadırlar. Stabil sıcaklık ve stabil ortam koşullarında büyüyen muhabbet kuşu yavruları bağışıklık sistemlerini bu bağlamda yeterince geliştiremezler. Bu ortamda 1 yıl süre ile beslenen bir muhabbet kuşu ev koşullarına ayak uyduramayabilir. Bu durum genellikle hastalık ve ölümlerle sonuçlanır.

Muhabbet kuşu bağışıklık güçlendirme için ilk etapta ortam adaptasyonu sağlanmalıdır. Ortam adaptasyonu yavru kuşlarda daha etkili olmaktadır. Muhabbet kuşlarında yavruluk dönemi 0 ila 5 aylık süreci kapsamaktadır. Muhabbet kuşu yavrusu sahiplendikten sonra yapılması gereken kuşu yavaşça ortama adapte etmektir.

Öncelikle kuşunuz ilk günlerde kalıcı olduğu oda içerisinde konuşlandırılarak günde 3 – 5 defa pencereler açılarak bulunduğu oda havalandırılır. Bu havalandırma süreleri 15 dk ila 30 dk aralığında olmalıdır. Bu tip kuşlar doğrudan balkona konulmamalıdır. İlk 1 ay bu şekilde uygulama yapılır ve daha sonrasında takip eden 2 nci ay kuş yavaş yavaş balkona çıkarılmaya başlanır. Balkona çıkarılma işlemleri ilkbahar , yaz aylarında yapılmalıdır.

Muhabbet kuşu sabah 30 dk ve öğleden sonra 30 dk balkonun rüzgarı en az aldığı kısıma konularak bekletilmelidir. 2 cni ayını bu şekilde dolduran kuşlar artık dış ortam hava koşullarında adaptasyon sağlar. Muhabbet kuşu bağışıklık güçlendirme için ilk adım bu şekilde atılır.

muhabbet kuşu bağışıklık güçlendirme

Muhabbet Kuşu Besin Zinciri İle Bağışıklık Güçlendirme Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşları iç ve dış hastalıklara karşı bağışıklık güçlendirme yapabilirler. Özellikle anne ve babalarda güçlü bağışıklık sistemi yavrulara da besin dağılım yöntemi ile iletilebilmektedir. Muhabbet kuşu bağışıklık güçlendirme için kullanılan genel besinler şu şekildedir.

1- Peynir Altı Suyu ( Teneke Peyniri Kutularında Genellikle Olur )

2- Haşlanmış Yumurta

3- Tarçın

4- Balık Unu

5- Maydanoz

6- Yeşil Biber

7- Enginar

8- Çilek

9- Ceviz

10- Badem

11- Fındık

12- Havuç

13- Ispanak

14- Brokoli

15- Bal Kapağı

Gibi besinler A  ve B karoten İçerdiklerinden dolayı yoğun olarak Muhabbet Kuşu bağışıklık sistemini güçlendirme yardımcısı olmaktadırlar.

muhabbet kuşu bağışıklık güçlendirme

Muhabbet Kuşu Bağışıklık Güçlendirme Salatası

Öncelikle salatası hazırlanacak olan sebzeleri iyice temizleyip bir araya getirmemiz gerekir. Sebzeler üzerinde toz toprak yabancı maddeler olmamalıdır. Bu tip kirlilik ve temiz olmayan ürünler kursak mantarına sebebiyet vermektedir.

Haşlanmış yumurta , Maydanoz , Brokoli , Ispanak , Enginar , Yeşil biber bir araya getirilip salata olarak kuşların yiyebileceği şekilde rende den geçirilmelidir. Bu karışımı 1 kuş için , 1 çay kaşığı ölçekli olarak verebilirsiniz. Sonraki gün Bal Kapağı , Havuç , Fındık , Badem , Çilek , Tarçın , Balık Unu , Ceviz rende den geçirilerek aynı şekilde 1 kuş için 1 çay kaşığı dolusu ölçekli verilmelidir.

2 Gün arka arkaya bu işlemler yapıldıktan sonra , akşam hava kararınca altında yavru olmayan kuşların sulukları sökülmelidir ve sonraki güne kadar su verilmemelidir. Peynir Altı suyu susuz kalan kuşların suluklarına 20 ml kadar eklenerek tekrar kafeslere takılmalıdır. Peynir altı suyunu içme suyu ile karıştırmazsanız daha fazla etkisini görebilirsiniz. Susuz kalan muhabbet kuşları hızlı bir şekilde peynir altı suyu ile ilgilenecek ve daha fazla biyotik kazanmış olacaklar.

Altında yumurta yavru olan kuşlar zaten yoğun olarak su tüketiminde bulunduklarından dolayı suluklarını değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bu beslenme periyodu ayda 2 kez yapılabilir. 2 hafta içerisinde 1 kez bu takvim uygulandığında muhabbet kuşu bağışıklık güçlendirme işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.

muhabbet kuşu bağışıklık güçlendirme

Anne Altında Yavru Muhabbet Kuşu Bağışıklık Güçlendirme

Yavru Muhabbet Kuşları anne ve babadan gelen yiyecekleri yemeye mahkumdurlar. Baba anneye ne verirse , anne yuvaya ne getirirse o yiyecek tüketilir. Şimdi bu yavrulara bağışıklık kazandırmanın 2 yöntemi vardır. Yukarıda bahsettiğimiz besleme şekli ile anne baba beslenir ve yavrular yedirilirken bu besinlerden gerekli yararı görürler. Fakat daha etkili olsun daha iyi bir gelişim de istiyorum diyenler için şu yöntem de uygulanabilir.

Yavru muhabbet kuşları için haftada 1 kez  1 ml ölçeğinde yavru muhabbet kuşu başına peynir altı suyu kursaklarına enjekte edilebilir. Bunun için yavru yedirme aparatı veya enjektör kullanılabilir.

Muhabbet Kuşu Elle Besleme Nasıl Yapılır ?

Senetle Kredi Nasıl Alınır ?

Güncel Dolar Yorumları

Bir önceki yazımız olan Çift Muhabbet Kuşları Neden Kavga Eder ? başlıklı makalemizde Çift Muhabbet Kuşları Neden Kavga Eder hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.