Besleyelim.com

Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir ? Basit Yöntem

03.02.2021
2.246
Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir ? Basit Yöntem

Muhabbet kuşları genellik eğitim için sahiplenilen kuşlardır. Muhabbet kuşu nasıl eğitilir ? ilk olarak aklımıza gelecek sorulardan bir tanesi oluyor. Bu yazımızda sizler için muhabbet kuşu baştan sona nasıl eğitilir bunlardan bahsedeceğiz.

Muhabbet Kuşu Seçimi. Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir

Eğitimi yapılacak olan muhabbet kuşu ne kadar genç olursa eğitimi o kadar kolay olacaktır. Muhabbet kuşu basit eğitimi en iyi şekilde uygulanan muhabbet kuşları 35 ila 60 günlük kuşlarda gerçekleşir. Eğitim için genç , yavru muhabbet kuşları tercih edilmelidir.

Muhabbet Kuşu Eğitimi Başlangıç. Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir

Muhabbet kuşu ırkınız ne olursa olsun mutlaka eğitim öncesinde kuşunuzun güvenini kazanmalısınız. Muhabbet kuşu ürkek bir canlıdır ve ilk başlangıçta sizden de korkacaktır. Muhabbet kuşu ilk olarak küçük bir kafese alınmalıdır. Bu kafes içerisinde oyuncak olmamasına dikkat etmelisiniz. Kuşunuz sadece yemlik ve suluk olan en fazla bir adet tünekten oluşan bir kafeste bulunmalıdır.

Kuşunuzu fazla gürültü olmayan bir oda da bulundurmalısınız. Bu ortamda ani hareketler ve yabancı ziyaretleri olmamalıdır. Kafes eğitim verecek olan kişi veya kişilerin yanı başında durmalıdır. Muhabbet kuşu kafes içerisinde tünek te bekleme yaparken etrafını sürekli olarak izler ve sizde kafes yakınında olursanız , muhabbet kuşunuz size daha hızlı alışır ve güvenir.

Muhabbet kuşunuz ilk olarak kafese yakınlık mesafenizden dolayı size alışmaya başlayacaktır. Bu alışma süreci en az 1 hafta , en fazla 10 gün sürer. Bu süre içerisinde kesinlikle kafes içerisine el sokulmamalı ve kuşa dokunulmamalıdır.

Muhabbet Kuşu Eğitimi Ele Alıştırma Nasıl Yapılır ? Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir

Muhabbet kuşunuzun güvenini artık sağladığınıza göre , muhabbet kuşunuzu ele alıştırmanın zamanı gelmiş demektir. Muhabbet kuşunuzun bulunduğu kafes içerisine elinizi yavaşça sokun. Muhabbet kuşu sizden korkup kaçacaktır , bu aşamada panik yapmayın. Elinizi 30 saniye kadar kafes içerisinde hareketsiz olarak bekletin. Muhabbet kuşu elinizin neden kafes içerisinde olduğunu inceleyecek ve anlamaya çalışacaktır.

30 saniye bekleme süreci sonrasında , yavaşça kuşunuzun elinize gelmesi için onu elinizle takip edin. Eliniz muhabbet kuşunu takip ederken belden aşağı seviyede kalmaya dikkat edin. Muhabbet kuşu kafes içerisinde elinizden bir süre kaçtıktan sonra pes edecek ve elinize konacaktır veya elinizi ayağına uzattığınızda elinize çıkacaktır.

Muhabbet kuşu elinize çıktıktan sonra hareketsiz beklemelisiniz. Bekleme süreniz bu kısımda 5 dk olmalıdır. Muhabbet kuşu elinize ve size olan güvenini bu aşama da kazanmaktadır. 3 gün süre iler sabah öğlen ve akşam olmak üzere günde en az 3 kez bu işlemi uygulayarak muhabbet kuşunun elinize çıkmasını sağlayıp her seferinde 5 dakika hareketsiz beklemelisiniz.  4 ncü gün kafes içerisinde kuşunuz elinize çıktığında , artık kafes dışına kuşunuzu çıkarabilirsiniz.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Muhabbet kuşu eğitimi verilirken en çok yapılan hata ; Kuşunuz ele ilk gün gelmeye başlayacaktır. Bu başlangıç seviyesidir ve sizi yanıltabilir. İlk gün kafes dışına çıkan kuş henüz elinize güvenmeye yeni başladığından dolayı , ürküp kaçabilir ve kendini duvar ve camlara çarpabilir. Mutlaka vermiş olduğumuz gün ve sürelere dikkat edilmelidir.

Muhabbet Kuşu Eğitimi Kafes Dışına Çıkma Zamanı Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir ?

Muhabbet kuşu eğitiminde bu bölüme kadar artık kuşunuz size güven duygusunu oldukça geliştirdi. Ama bu güven duygusu kırılgandır ve buna dikkat etmek gerekir. Muhabbet kuşunuzu dördüncü güne gelindiğinde , kafes içerisinde elinizi uzatarak , elinize çıkmasını sağlayın ve kafes dışına yavaşça alın. Bu esnada kesinlikle kuş kanatlarından tutulmamalıdır. Kanatları tutulan kuşlar tüm güven duygularını kaybederler.

Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir

Kafes dışına elinizin veya parmağınız üzerinde çıkarılan muhabbet kuşu en az 10 dk etrafı izlemelidir. Kafes dışına daha önce çıkmadığı için yabancılık hissedebilir. Kafes kuşları kafes içerisinde yaşadıklarından dolayı kafese olan güvenleri yüksektir. Kafes dışında kendilerini korumasız ve tehdit altında hissetmeleri muhtemeldir.

Muhabbet kuşunuz 10 dk el üzerinde bekledikten sonra , omuza alınabilir. Parmağınız üzerinde tüneme yapan muhabbet kuşunu yavaşça omuzunuza götürerek ayaklarının , omuzunuza basması sağlanmalıdır. Kuşunuz kafese olan güveni gibi size olan güvenini de bu sayede sağlamaya başlayacaktır.

Muhabbet Kuşu Eğitiminde Sevilen Yiyecekler. Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir ?

Muhabbet kuşları tropikal canlılardır ve meyve , sebze yemekten hoşlanırlar. Her muhabbet kuşu farklı bir besin sevebilir. Her kuş aynı yiyeceği beğenmeyebilir. Bundan dolayı kuşunuzun en çok sevdiği yiyeceği tespit etmelisiniz.

Muhabbet kuşları genel olarak ;

Elma

Havuç

Haşlanmış yumurta

marul yaprağı

muz

fındık

ceviz

badem  gibi..   Besinlerden hoşlanırlar.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz besinler ve benzer ürünler ile kuşunuz kafes dışındayken ona ikramlarda bulunabilirsiniz. Kuşunuz kafes dışına çıktığında , omuzunuza ve elinize geldiğinde bu yiyeceklere ulaşabileceğini bilmelidir. Bu sayede kuşunuz ile aranızdaki ilk bağ kurulmuş olacaktır.

Muhabbet Kuşu Eğitimi İçin Ne Kadar Zaman Gerekli ? Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir ?

Muhabbet kuşu eğitimi için belirli bir zaman kavramı yoktur. Günde 1 saat veya 5 saat olabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken husus , günlük eğitim sürelerinin birbiri ile aynı olmasıdır. Bugün 1 saat eğitimi ile uğraşılan muhabbet kuşu için diğer gün de 1 saat zaman ayrılmalıdır. Bugün 1 yarın 5 diğer gün kafes te kapalı kalırsa. Cezalandırıldığını düşünebilir veya size olan güven duygusunun gelişiminde sorunlar meydana gelebilir.

Muhabbet kuşu eğitimi için günlük en iyi maksimum süre 2 saat , en az süre 1 saat olmalıdır. Yavru kuşlar için günde 1 saat eğitim yeterlidir çünkü çok hızlı yorulur ve bitkin düşerler. 3 aylık muhabbet kuşları için günlük 2 saat eğitim normaldir.

Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir ? Video Anlatım

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir ?

Muhabbet Kuşu Nasıl Çoğaltılır ?

Muhabbet Kuşu Tüylerini Neden Kabartır ?

Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir ?

 

Bir önceki yazımız olan Salma Üretim Mi ? Kafes Üretimi Mi ? başlıklı makalemizde Salma Üretim Mi Kafes Üretimi Mi hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar